Iedereen heeft wel eens te maken met een lastige klus. Een complex project, een moeilijk te nemen beslissing, een ontwerp voor een veeleisende opdrachtgever of misschien gewoon een rapport waarvoor nog geen voorbeeld of template bestaat. Met als resultaat: voor je uitschuiven.

Doe-klussen zijn makkelijker dan Denk-klussen. Het is eenvoudiger om een simpele, voor jou bekende actie uit te voeren (bijvoorbeeld: het maandelijkse statusrapport maken of het bijwerken van de afdelingsplanning). Je weet precies wat je daarvoor moet doen, je hoeft er niet echt over na te denken. Je kunt er dus meteen mee aan de slag.

Denk-klussen zijn complex en onze neiging is: voor je uitschuiven. Het eindresultaat van de klus is in hoofdlijnen misschien wel duidelijk maar vaak heb je geen concrete stap die je als eerste kunt zetten. Je hebt het gevoel dat je “van niets , iets moet maken”. En als je niet weet waar je moet beginnen, is het lastig om in actie te komen.

 

voor je uitschuiven van klussen en acties - zo pak je dat slim aan

 

Het voor je uitschuiven van dit soort klussen kun je echter voorkomen. Misschien ken je de vraag: “Hoe eet je een olifant?”. Het antwoord is “Hapje voor hapje”. Met andere woorden: begin gewoon bij de eerste kleine stap en ga door totdat je klaar bent.

Er is één universele vraag waarmee je de juiste eerste stap kunt bepalen:

Wat moet ik daarvoor doen?

Deze vraag kun je jezelf stellen en meteen zelf beantwoorden. En je blijft de vraag herhalen totdat je een simpele Doe-klus overhoudt die je meteen kunt doen. Een praktisch voorbeeld:

Je hebt de opdracht om voor je eigen afdeling een visie uit te werken die afgeleid is van de bedrijfsstrategie met een bijbehorend actieplan om deze visie bij de medewerkers te gaan laten leven.
Wat moet ik daarvoor doen? Antwoord:
1) Weten hoe je een visie formuleert en op papier zet
2) Er achter komen wat mijn teamleiders belangrijk vinden (i.v.m. draagvlak)

Wat moet ik daarvoor doen? Antwoord:
1) Sparren met een senior manager met ervaring in het opstellen van een visie
2) Een hei-sessie houden waarin we een gedragen visie gaan creëren

Wat moet ik daarvoor doen? Antwoord:
1) Een afspraak plannen met deze senior manager
2) Een coach zoeken die de hei-sessie professioneel kan faciliteren

Wat moet ik daarvoor doen? Antwoord:
1) De secretaresse van de senior manager bellen om de afspraak te maken
2) Eric Bogers een email sturen met de vraag voor een oriënterend gesprek

Nu heb je twee concrete acties die je meteen kunt doen: Je belt de secretaresse en maakt de afspraak en je stuurt een mail naar eric@bogersberoepscoaching.nl met de vraag om langs te komen. De eerste stappen zijn nu gezet en de klus is gestart.

Deze universele vraag, “Wat moet ik daarvoor doen?” kun je bij elke taak gebruiken. Het geeft je meteen duidelijkheid over wat je te doen staat en je komt meteen in actie. De eerste hap van de olifant is genomen. En de andere hapjes volgens dan vanzelf.

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groeten,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).