Vraag hier de gratis pdf aan met de

Tien belangrijke inzichten voor Zichtbaar Succesvol Leidinggeven

en ontvang daarna elke maand nieuwe tips


(1 x per maand, eenvoudige afmeldmogelijkheid)
Lees hier de volledige Privacyverklaring van Bogers Beroepscoaching

(reeds meer dan 2500 abonnees)

Zichtbaar Succesvol Leidinggeven!

Waarom veel managers twijfelen of leidinggeven eigenlijk wel iets voor hen is

In mijn werk spreek ik dagelijks met leidinggevenden. Voor sommigen was het altijd al hun ambitie om leidinggevende te worden. Anderen zijn er voor gevraagd. Gewoon omdat ze de beste in hun vak waren, of omdat dit nu eenmaal de meest logische carrièrestap was. Ze zijn er als het ware ingerold.

Veel leidinggevende behoren tot deze tweede groep. En daar is niets mis mee! Sterker nog: juist de managers die het vak van hun medewerkers zelf beheersen, kunnen vaak zeer goed leidinggeven.

Toch ontstaat er bij deze groep vaak twijfel. Vind ik leidinggeven wel leuk? Is het eigenlijk wel iets voor mij? Wil ik niet liever gewoon met mijn vak bezig zijn? Ik houd alles wel draaiende en los alles op, maar ik ben eerlijk gezegd niets aan het veranderen, laat staan verbeteren…

Deze twijfel is goed te verklaren! Er zijn namelijk twee niveaus, twee dimensies waarop je als leidinggevende bezig kunt zijn. De eerste dimensie is de meest bekende en de meest makkelijke. De tweede dimensie is lastiger en wordt je vooraf ook nooit uitgelegd. Dit is waar de twijfel ontstaat!

Leiden-Ontwikkelen

Leiden: “Op de winkel passen”
Deze dimensie is het meest voor de hand liggend om als leidinggevende mee bezig te zijn. Het werk moet immers gedaan worden, er moet output zijn! Als leidinggevende stuur je vooral op:

  • het primaire (produktie)proces
  • een voorspelbare kwaliteit
  • een constante output

Of te wel: het in stand houden van proces, mensen en middelen

Ontwikkelen: “Werk aan de winkel”
Leidinggeven op deze dimensie is niet zo makkelijk. Het vraagt namelijk om een visie, een roadmap om je team en je mensen te ontwikkelen zodat ze hogere doelen gaan bereiken. Als leidinggevende stuur je vooral op:

  • het signaleren van noodzakelijke verbeteringen
  • het initiëren en organiseren van verbeterprojecten
  • het ontwikkelen van je team en je medewerkers
  • het verhogen van de kwaliteit
  • het optimaliseren van de output

Of te wel: het sleutelen aan proces, mensen en middelen

Als je echter geen plan hebt voor het “werken aan de winkel”, geen visie, dan gaat het van binnen knagen. Daar ontstaat de twijfel. Deze leidinggevenden blijven onzichtbaar, boeken geen successen en als ze niet opletten worden ze ingehaald door anderen.

Het goede nieuws is echter dat je wel kunt leren om in deze dimensie succesvol te worden. De vaardigheden die je daarvoor nodig hebt, zijn namelijk te ontwikkelen. Sterker nog: als je eenmaal deze dimensie in bent gestapt en je eerste successen hebt behaald, wordt het zelfs leuk. Je gaat “het spel” zien en begrijpen en je wordt er steeds beter in.

Wil je hier meer over weten, of wil je hierover gewoon eens vrijblijvend van gedachten wisselen in een goed gesprek? Neem dan via deze link contact met mij op.

Hartelijke groeten,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meldt je dan hier aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk). 

Vermeld op mijn eigen LinkedIn pagina

LinkedIn
Facebook
Instagram
Twitter