Soms heb je een idee of een plan waar je echt in gelooft. Je bent ervan overtuigd dat het goed is voor je organisatie en je vindt echt dat het geïmplementeerd moet worden.

Maar ja… dan loop je helaas tegen weerstand aan. Er zijn mensen die jouw plan maar niets vinden. Het liefst willen ze het allemaal laten zoals het is of ze hebben juist een heel andere oplossing in hun hoofd. De één zal hardop uitspreken dat hij het niet ziet zitten, de ander zegt niets maar gaat ondertussen als saboteur het plan ondermijnen.

 

weerstand tegen een plan en experiment doen

 

Je wilt echter wel voldoende draagvlak voor je plan. Want als je het doordrukt terwijl sommigen het niet zien zitten, weet je op voorhand al dat het niet gaat lukken. Er gaan dan krachten ontstaan, die er juist op uit zijn om je plan te laten mislukken.

De oplossing: Maak er een experiment van! Je gaat de mensen dus niet vragen om achter je plan te staan maar je stelt voor om gezamenlijk een experiment te doen. Je spreekt meteen af hoelang het experiment duurt (de proefperiode) en je plant ook meteen de vergadering waarin je het experiment gaat evalueren.

Deze vooraf geplande evaluatie is belangrijk. Het geeft de twijfelaars namelijk de zekerheid dat het experiment (voorlopig) tijdelijk is. Knelpunten of problemen die ze hebben, kunnen ze dus voor zich houden en bewaren tot de evaluatie.

Waarom werken experimenten zo goed? Drie redenen:

  1. Een experiment verhoogt de bereidheid om mee te doen. Het is immers tijdelijk en het kan straks gewoon teruggedraaid worden (ook al is dit niet jouw insteek!). Het wordt een “gezamenlijk experiment” wat we met z’n allen doen in plaats van “jouw plan” dat de anderen maar moeten slikken.
  2. Een experiment slaagt altijd. Een kenmerk van een experiment is namelijk dat het ook mag mislukken. Als het plan niet blijkt te werken is er geen man over boord. Je kunt het makkelijk terugdraaien zonder dat iemand gezichtsverlies lijdt.
  3. Een experiment is leuk. Je gaat samen nieuwe dingen proberen, zonder dat het bedreigend is of dat je meteen ergens aan vast zit. En dat is voor iedereen leuk. Het verhoogt het werkplezier.

Ben je het niet eens met mijn advies om experimenten te gebruiken? Ga het dan gewoon eens proberen, als een experiment…en dan plannen we alvast een afspraak over 2 maanden om het te evalueren 😉

Wil je meer weten over hoe je effectief met weerstand om kunt gaan en daadkrachtiger je organisatie kunt leiden, neem dan contact met mij op om eens vrijblijvend van gedachten te wisselen.

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groeten,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).