In veel bedrijven wordt gewerkt met richtlijnen of procedures. Erg handig, vooral als het gaat om het primaire proces in je bedrijf. Een universele procedure kan helpen om de kwaliteit te borgen en om minder afhankelijk te zijn van individuele medewerkers. Zeker wanneer je bedrijf gecertificeerd is voor een bepaalde kwaliteitsnorm, zullen er goed uitgewerkte procedures vastliggen.

Soms slaan de procedures echter door. Dan is er voor elke uitzondering vastgelegd hoe men dient te handelen. Er zijn medewerkers bezig geweest om elke mogelijke situatie op te vangen en om het procedurehandboek helemaal waterdicht te krijgen.

Hoe meer er is vastgelegd in procedures, des te minder mensen zelf gaan denken. En dat is jammer want het menselijk brein is nog steeds veel creatievere en doortastender dan welke procedure dan ook. Zeker voor uitzonderingssituaties is de mens als beste in staat om de juiste actie te bepalen.

Gelukkig is er een universele procedure die altijd effectief is! Natuurlijk moeten er een paar procedures zijn die het dagelijkse, primaire proces helder omschrijven. Maar voor alle andere vraagstukken en situaties die zich voor kunnen doen is er slechts één universele procedure nodig: S.T.E.P.

universele procedure - STEP

Een korte toelichting per stap:

S – Stop
Als zich een knelpunt of probleem voordoet, stop dan even. Laat je niet verleiden tot een primaire reactie of tot ongecontroleerde, emotioneel geladen uitspraken. Neem geen impulsieve maatregelen.

T – Think
Denk even na: Wat zijn de mogelijkheden die je tot je beschikking hebt? Op wat voor soort manier zou je kunnen reageren en welke maatregelen zou je kunnen treffen. Zet de alternatieven voor jezelf op een rij. Er zijn altijd meerdere keuzes mogelijk, dus benoem er minimaal twee, liefst meer.

E – Evaluate
Evalueer deze alternatieven. Bepaal welke oplossing het meest effectief is. Hierbij kun je gebruik maken van de doelstellingen van je afdeling of bedrijf. Deze helpen je om de juiste keuze te maken. Ook de kernwaarden van je organisatie kunnen hierbij als kompas dienen.

P – Proceed
Voer je gekozen plan uit. Informeer de mensen die hiervan op de hoogte moeten zijn en leg uit (indien nodig) waarom je tot deze oplossing of maatregel bent gekomen.

That’s it! Deze procedure kan heel veel procedures vervangen. Hij is voor alle denkbare branches toepasbaar en hij is eenvoudig uit te leggen. Hij prikkelt het brein van de mens en nodigt uit om gewoon logisch na te denken. Niet zomaar vertrouwen op de automatische piloot. Niet verschuilen achter richtlijnen die ooit eens door iemand ergens voor zijn opgesteld…

Met andere woorden: Gebruik je Gezond Boeren Verstand. Dat zorgt voor de meest effectieve keuze en het beste resultaat! In feite zou je alle procedures in je bedrijf kunnen vervangen door deze ene eenvoudige en effectieve procedure: S.T.E.P.!

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groeten,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).

WhatsApp