Wist je dat een mondkapje je communicatie juist verbetert? Niet bij iedereen, maar wel bij een kleine categorie speciale mensen. Ik leg het je uit:

Allereerst iets over de 7%-38%-55%-regel van Albert Mehrabian. Deze hoogleraar psychologie heeft al in 1971 geconcludeerd dat de manier waarop jouw boodschap bij de ander overkomt, als volgt wordt beïnvloed:

  • Voor   7% door jouw woorden (wat je letterlijk zegt)
  • Voor 38% door jouw intonatie (de stembuiging waarmee je het zegt)
  • Voor 55% door jouw lichaamstaal (je houding, gezichtsuitdrukking)

Anders gezegd: De interpretatie van jouw boodschap wordt voor meer dan de helft bepaald door jouw lichaamstaal!

Dus je kunt nog zo’n mooie woorden gebruiken en ze op een heel vriendelijke manier uitspreken, als jouw lichaam en gezicht laat zien dat je gewoon boos bent, reken dan maar uit hoe de boodschap bij de ander overkomt. Yep, ze zien vooral je boosheid.

 

Mondkapje verbetert communicatie

 

Nu even over die categorie speciale mensen. Ik doel hier op mensen die heel puur zijn, en dan met name puur in hun expressie. Als ze blij zijn dan stralen ze. Als ze twijfels hebben lees je dat van hun gezicht. En als ze boos of teleurgesteld zijn, nou dan zie je dat al op 3 kilometer afstand.

Pure, expressieve mensen zijn eigenlijk heel fijn. Ze gebruiken de volledige 100% (woorden + intonatie + lichaamstaal) om hun boodschap over te brengen en zijn daardoor heel goed te lezen. Je weet precies wat je aan ze hebt, What You See Is What You Get.

Deze pure, expressieve eigenschap heeft echter ook een keerzijde. Het komt namelijk zeer krachtig over. Zo krachtig zelfs, dat anderen er voor terug kunnen deinzen. Deze mensen zijn immers zo overweldigend in het overbrengen van hun emotie dat dit voor anderen zelfs bedreigend over kan komen.

Een mondkapje biedt dan uitkomst! Een mondkapje schakelt immers 55% van jouw bandbreedte uit. Oké, oké, niet de hele 55% want via je ogen is ook nog veel emotie af te lezen, dus het werkt nog beter als je het mondkapje ook over je ogen trekt (zie foto).

De scherpe kanten zijn er nu vanaf. Je kunt gewoon zeggen wat je wil zeggen, zonder dat de ander zich onbedoeld bedreigd of aangevallen voelt. Lang leve het mondkapje.

Maar… behoor je niet tot deze speciale categorie mensen? Dan hoef ik niet uit te leggen dat je dat mondkapje beter af kunt laten voor een betere communicatie. Ik zou zeggen: laat de ander je gezicht zien en maak maximaal gebruik van die extra 55% zodat je boodschap superkrachtig bij de ander binnenkomt.

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet, Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).