Nominalisatie, een taalkundig verschijnsel dat mensen onbewust toepassen maar wat een enorme schaduw werpt over de helderheid van je boodschap. Het komt heel veel voor en het werkt als een draak in communicatie.

 

Nominalisatie: De draak in communicatie

 

Nominalisatie ontstaat wanneer een werkwoord als zelfstandig naamwoord wordt gebruikt. Daar lijkt op zich niets mis mee, maar vaak werkt het als een sluier die de kern van een boodschap compleet vertroebelt. Een nominalisatie kan verhullen dat mensen er een totaal verschillende interpretatie aan geven.

Een paar voorbeelden:

  • De communicatie is heel slecht hier (ww=communiceren)
  • Ik verwacht vanaf nu meer betrokkenheid (ww=betrekken)
  • Het is echt een heel gedoe om dit te maken (ww=doen)

Deze nominalisaties schuiven als het ware alles over één kam. Het worden container-begrippen waar je in feite niets mee kunt. Ze klinken misschien formeler, maar ze veroorzaken vaak onduidelijkheid en maken het geheel onnodig ingewikkeld.

Pas dus op voor nominalisaties. Dat begint met je eigen woordkeuze. Voorkom het gebruik van nominalisaties… correctie: Gebruik liever geen nominalisaties 😉.

Dus niet:

“In de organisatie is momenteel een implementatie gaande van een strategie met als doel het bevorderen van de communicatie en het vergroten van de betrokkenheid.”

Maar liever:

“We implementeren in de komende twee maanden een strategie met als doel dat alle productieafdelingen beter onderling gaan communiceren en de medewerkers meer worden betrokken bij het bepalen van het beleid.”

Maar wat als iemand anders een nominalisatie gebruikt? Heel eenvoudig: maak van het zelfstandig naamwoord weer een werkwoord en vraag dan door zodat je precies begrijpt wat de ander wil zeggen. Nog even terug naar de eerdere voorbeelden:

De communicatie is heel slecht hier:

–> “Wacht even, wie communiceert er niet goed met wie. En waarover?”

Ik verwacht vanaf nu meer betrokkenheid:

–> “Om misverstanden te voorkomen: Wie moet wie meer betrekken en waarbij?”

Het is echt een heel gedoe om dit te maken:

–> “Mag ik je vragen, wat moet je dan allemaal doen om dit te maken?”

Nog even: 

Het schrijven van dit artikel heeft als streven de maximalisatie van jouw bewustwording van het negatieve gevolg van jouw nominalisatiegebruik op een effectieve communicatie in het gesprek tussen mensen.

Hoeveel nominalisaties tel jij in deze laatste zin? Mail me en bij een goed antwoord stuur ik je een alternatieve zin zonder al deze nominalisaties 😉

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet, Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).