Vijf niveaus van luisteren zeg je? Hoe zit dat precies? Luisteren lijkt zo simpel, maar écht luisteren is misschien wel de meest lastige vaardigheid voor de mens.
Goed luisteren is echter prima te ontwikkelen. Oké, je zult wellicht een aantal interne obstakels moeten wegnemen. Er zijn namelijk bekende oorzaken waarom mensen de neiging hebben om niet goed te luisteren en daar is zeker iets aan te doen.
En er zijn praktische handvatten waarmee je jouw luistervaardigheden kunt verbeteren. Echter, voordat je daarmee begint is het goed om te begrijpen dat er vijf niveaus van luisteren bestaan:



1. Negeren
Iemand vraagt of zegt iets, terwijl je zelf geconcentreerd met iets anders bezig bent. Je luistert in feite helemaal niet, nul, nada.
2. Doen alsof
Uit beleefdheid kijk je iemand aan en waarschijnlijk zeg je ook nog hier en daar een “uhum” en “aha”. Maar je gedachten zijn eigenlijk ergens anders en wat de ander zegt komt in feite helemaal niet binnen.
3. Selectief
De meest voorkomende vorm van luisteren: Je luistert wel maar je pikt alleen datgene op wat je wilt horen. Dit gebeurt meestal onbewust: in je brein ga je supersnel op zoek naar herkenning of bevestiging.
Als iemand zegt “We kunnen deze aanschaf doen maar we zullen eerst moeten kijken hoe dit in het budget past” dan hoor jij alleen dat de aanschaf is goedgekeurd. Horen wat je wilt horen.
4. Aandachtig
Nu wordt het constructief. Je probeert de ander écht te begrijpen. Je luistert niet alleen maar je vat ook samen en je vraagt door. Let wel: dit hoeft niet te betekenen dat je het met de ander eens bent! Je wilt eerst de boodschap van de ander volledig begrijpen.
5. Empathisch
Je luistert niet alleen om te begrijpen, je verplaatst je ook nog eens in de ander. Je luistert naar de toon achter de boodschap en je observeert de non-verbale signalen. Je voelt dezelfde emoties en reflecteert deze. Je vraagt door naar de diepere laag van het verhaal. De ander voelt zich volledig gehoord en begrepen. Luisteren voor gevorderden zeg maar 😉
In veel gesprekken zul je merken dat mensen vooral op niveau 1 t/m 3 luisteren, ook in vergaderingen: Luisteren om te reageren.
Niveau 4 is al heel fijn en zorgt voor veel vruchtbaardere gesprekken, niveau 5 is voor sommige gesprekken nog effectiever: Luisteren om te begrijpen.
Op welk niveau luister jij meestal? Probeer eens een niveautje hoger…
Interessant artikel? Lees dan ook:
- Waarom je gevoel uitspreken altijd iets oplevert
- DE manier om daadkrachtig te zijn in elk situatie
- Hoe je ongewenst gedrag op een structurele manier aanpakt
Hartelijke groet, Eric Bogers
Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).