Je bent leidinggevende of je bent een professional in je vak. Je hebt in je werk veel interactie met andere mensen uit je omgeving. En ook al wil je graag daadkrachtig zijn, je zult je gedrag soms onbewust aanpassen aan de mensen om je heen.
Iedereen heeft in bepaalde mate een schil om zich heen. Een schil van aangepast gedrag. Gedrag wat niet puur van jezelf is maar wat je in vroegere periodes hebt aangeleerd. Gedrag wat toen wel eens nodig was in bepaalde situaties om je resultaten te behalen of om voor jezelf op te komen.
Bij de een is deze schil wat dikker dan bij de ander. Wat we echter allemaal gemeen hebben, is dat iedereen van binnen een eigen kern heeft. Een kern waarin vast ligt wat je werkelijk belangrijk vindt, wat je het allerliefst zou doen en hoe je het meest natuurlijk zou willen reageren. Het is je authentieke IK.



Er zijn mensen die maar een hele dunne schil hebben, dus weinig aangepast gedrag. Die weten precies wat ze vinden en ze handelen er altijd naar. Ik ervaar dit soort mensen als heel authentiek en daarmee vanzelf ook daadkrachtig. Ze storen zich in het geheel niet aan wat anderen van hen denken en doen precies wat ze willen (persoonlijk vind ik Ramses Shaffy wat dat betreft een mooi voorbeeld).
Het aangepaste gedrag in de schil om je kern is op zich niet erg. Het helpt je om heel handig met allerlei situaties om te gaan (meestal onbewust). Het wordt pas vervelend als in deze schil te veel “gewenst gedrag” zit. Je toont dan gedrag dat mensen in je omgeving van jou verwachten. Als je dat teveel doet, kunnen mensen je als “nep” gaan gezien.
Het eerst wat van dit gewenste gedrag de dupe is, is jouw daadkracht! Als je te ver weg bent geraakt van jouw kern, te ver weg van wat je werkelijk vindt en denkt. Daadkrachtig zijn wordt dan moeilijker. Er is geen geloof, geen vuur en geen overtuiging! Je kunt pas weer daadkrachtig zijn, als je terug bij je kern komt.
Wanneer je merkt dat je daadkracht moet zijn, ga dan gevoelsmatig alle verbindingen met je omgeving “doorknippen”. Vergeet even helemaal wat de mening van anderen is en heb een paar seconden schijt aan de hele wereld (excuus voor de woorden maar dit beschrijft nu eenmaal het beste wat ik bedoel). Beantwoord dan voor jezelf de volgende vraag:
Wat vind ik hier zélf van?
Het lijkt een simpele vraag. En het is ook een simpele vraag. Sterker nog: het antwoord is meestal ook heel simpel. Het is echter de kunst om je van alles en iedereen af te sluiten als je de vraag voor jezelf beantwoordt!
Als je voor jezelf hebt bepaald wat je werkelijk vindt, isoleer dan deze mening. Met andere woorden: Je zet er met een dikke viltstift een cirkel omheen (figuurlijk gesproken) en bestempelt je mening als De Waarheid (wat ook zo is, want het is immers jouw mening dus vanuit jouw perspectief per definitie Waar). Houdt je mening lekker voor jezelf en “koester hem”.
Vervolgens bepaal je zelf wat je met je mening gaat doen. Je kunt hem gebruiken om een beslissing te nemen en om acties in gang te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om je mening alleen te uiten zodat anderen precies weten waar jij staat. Of je kunt er bewust voor kiezen om je mening voor je te houden, gewoon omdat je daarmee op dat moment meer resultaat haalt voor jezelf. Hoe dan ook, je handelt op dat moment zelfbewust en dus daadkrachtig.
Als alternatief voor “Wat vind ik hier zélf van?” kun je ook één van de volgende vragen aan jezelf stellen: “Wat zegt mijn gevoel?” of “Wat voel ik hierbij?” of “Als ik met niets of niemand rekening zou moeten houden, wat zou ik dan nu doen/beslissen?”.
Regelmatig vraag ik cliënten om een logboekje bij te houden van allerlei voorkomende situaties in het werk, waarbij ze steeds de vraag “Wat vind ik hier zélf van?” voor zichzelf beantwoorden. Al na een paar weken leert men om makkelijker naar de eigen kern terug te komen. Snel even terug naar de authentieke IK en van daaruit vervolgens super daadkrachtig zijn!
Wil je ook daadkrachtig zijn in alle situaties? Ik nodig je graag uit om ook eens een paar weken zo’n logboekje voor jezelf bij te houden. Ik hoor graag je bevindingen.
Interessant artikel? Lees dan ook:
- Hoe je eigen keuzes kunt maken, zonder je baas te passeren
- Vier woorden die je eigenlijk niet meer moet zeggen
- Conflicten hanteren: vijf verschillende strategieën
Hartelijke groeten,
Eric Bogers
Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).