Je hebt vast al eens ergens geleerd dat je het woord “maar” beter niet kunt gebruiken in je communicatie. De reden is namelijk dat je met het woord “maar” alles wat je daarvoor hebt gezegd onbewust ontkracht:

  • “Je hebt hard gewerkt, maar het verslag is nog niet helemaal af”
  • “Het project is voor 65% af, maar we moeten overwerken om op tijd klaar te zijn”
  • “Geweldig, wat een mooie cijfers, maar jammer van die onvoldoende”

De persoon tegen wie je dit zegt, zal vooral onthouden dat zijn verslag nog niet helemaal af is. Dat je vindt dat hij hard gewerkt heeft, komt niet meer binnen. Het projectteam zal vooral teleurgesteld zijn omdat ze moeten overwerken. En naar je kind toe ligt de focus vooral op de onvoldoende.

Door “maar” op deze manier te gebruiken, kom je negatief over. Je kunt ongewild en bedoeld als lastige zeurpiet worden ervaren, wat je liever niet wilt (tenzij het een bewuste strategie van je is natuurlijk).

maar zeggen op een slimme manier gebruiken

De truc is om de twee zinnen om te wisselen. Daardoor breng je je “negatieve” boodschap wel over, terwijl je de ander toch met een positief gevoel achterlaat. Dus eerst de negatieve boodschap, vervolgens het woord “maar” en dan de positieve boodschap:

  • “Het verslag is nog niet helemaal af, maar je hebt hard gewerkt”
  • “We moeten overwerken om op tijd klaar te zijn, maar het project is voor 65% af”
  • “Jammer van die onvoldoende, maar wat een mooie cijfers”

Dit klinkt een stuk positiever, toch?

Een leuke tip om positief over te komen, maar wel een beetje een kort artikel deze keer… Correctie: Wel een beetje een kort artikel deze keer, maar een leuke tip om positief over te komen 😉

Zie ook deze eerdere artikelen:

Hartelijke groet,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).

WhatsApp