Eén van de voornemens die ik vaak van mensen hoor, is dat ze meer willen gaan netwerken. Niet vreemd, want investeren in je netwerk is absoluut zinvol. Ik heb dat zelf ondervonden toen ik zeven jaar geleden als zelfstandig beroepscoach begon.

Ik had eigenlijk nooit veel aan netwerken gedaan. Ik had een profiel op LinkedIn en een aantal connecties, maar verder deed ik eigenlijk niet zoveel. Ik dacht altijd dat netwerken iets was dat je op borrels en beurzen deed. En daar had ik niet zoveel mee.

Toen ik voor mijzelf begon moest ik in feite helemaal vooraan beginnen met het opbouwen van mijn netwerk. Ik besefte toen pas, dat ik beter vanaf het begin van mijn loopbaan bewuster hiermee bezig had moeten zijn. Ik dacht in die periode vaak aan de volgende uitspraak:

Wat is het beste moment om een boom te planten? Antwoord: 20 jaar geleden, want dan is hij nu groot en volgroeid. Dat is echter praktisch niet meer mogelijk…
Wat is het op één na beste moment om een boom te planten? Antwoord: Vandaag!

Vanaf dat moment ben ik me gaan bekwamen in het netwerken. Ik ben het zelfs leuk gaan vinden en ik ben er behoorlijk goed in geworden durf ik te zeggen. Zo goed zelfs, dat ik tegenwoordig ook trainingen geef over hoe je op een authentieke manier kunt netwerken (wil je hier meer over weten, mail of bel me dan voor info).

Over netwerken valt veel te zeggen en veel te leren. Bijvoorbeeld hoe je op een borrel of evenement op een effectieve manier mensen aanspreekt, hoe je een klik maakt, hoe je jezelf slim voorstelt zodat je herinnerd wordt, hoe je een gesprek ook weer prettig afrondt en hoe je de juiste opvolging doet.

Ook kun je leren hoe je social media slim kunt gebruiken om je netwerk uit te breiden. Dit betreft echter vooral de praktische kanten van het netwerken. Die zijn natuurlijk ook nodig maar het belangrijkste wat je eerst moet leren zijn de basisprincipes van het netwerken.

De drie gouden regels bij het netwerken:

Gouden regels bij netwerken

1. Geven/Delen

Dit is de belangrijkste regel! Je gaat proactief informatie delen met je contacten, zonder daar iets voor terug te verwachten! Geven zonder tegenprestatie! Dit doe je niet alleen als iemand jou ergens om vraagt, je doet het juist ook ongevraagd als je denkt dat het interessant kan zijn voor jouw contactpersoon:

  • Een interessant artikel
  • Relevante tips
  • Een introductie bij een voor hem/haar belangrijk contact
  • Interessante boeken, e-courses, video’s, links, tweets, etc.

Email en social media zijn ideaal om op een makkelijke manier dit soort dingen te delen.

2. Vragen

Wanneer je op het punt komt dat je een beroep wilt doen op je netwerk, ga je hen je gerichte vraag stellen, hetzij aan iemand persoonlijk, hetzij aan al je contacten:

  • Vraag concreet, wees duidelijk wat je nodig hebt
  • Wees specifiek en bondig
  • Laat zien dat het antwoord belangrijk voor jou is

En hier zit de krux voor het uitbreiden van je netwerken: Stel dat je in contact wilt komen met iemand die voor jou belangrijk is en je kent iemand in jouw netwerk die deze persoon kent (via LinkedIn is dit bijvoorbeeld makkelijk te zien). Ga jouw eigen contact dan concreet vragen of hij/zij jou wil introduceren bij deze persoon. Zo kun je je netwerk snel uitbreiden.

3. Bedanken

Deze regel mag je niet vergeten. Als je iemand om een gunst hebt gevraagd, vergeet hem/haar dan niet te bedanken. Wees specifiek: Wat heeft het jou opgeleverd. Geef altijd een terugkoppeling, ook als de hulp/informatie niet bruikbaar was!

Deze drie regels kun je alleen maar in deze volgorde toepassen: Je gaat eerst heel veel geven en delen. Zo bouw je een netwerk op van mensen die jou waarderen als persoon. Je creëert een gun-factor waardoor je, op het moment dat het voor jou nodig is, ze ook om iets kunt vragen. En het bedanken zorgt ervoor dat je het contact goed houdt zodat je een volgende keer weer om iets kunt vragen.

Wil je meer handvatten over effectief netwerken, individueel of in groepsverband? Neem dan gerust contact met mij op. Ik kan je hier zeker bij helpen!

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groeten,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).

WhatsApp