Ik ben oprecht van mening dat het voor iedereen belangrijk is om goed te kunnen netwerken, zowel zakelijk als privé. En met netwerken bedoel ik niet het afstruinen van allerlei borrels en feestjes.

Met professioneel netwerken bedoel ik het opbouwen en onderhouden van een kring van mensen om je heen, die jou kennen, jou leuk vinden en jou vertrouwen. Een goed netwerk geeft je toegang tot veel meer andere mensen, informatie, hulp enzovoort. Het maakt het allemaal een stuk makkelijker om je doelen te bereiken (ik spreek uit eigen ervaring).

Maar om goed te gaan netwerken moet je wel nieuwe contacten aangaan. En daar gaat het vaak mis. Het lukt je bijvoorbeeld niet om echt de aandacht van de ander te krijgen. De ander lijkt niet geïnteresseerd in jou of laat merken dat hij liever met iemand anders in gesprek wil. Het lijkt wel of jij de ander afstoot, er is geen klik.

Waarschijnlijk maak je dan de meest gemaakte fout bij een eerste kennismaking:

Je bent te veel zelf aan het woord!

Ik zal uitleggen waarom dit averechts werkt als je een klik wilt maken.

De gemiddelde mens (bestaat die eigenlijk wel…?) wil graag zijn verhaal kwijt. Hij vindt het fijn als iemand geïnteresseerd is in hem, in zijn werk, in zijn leven enzovoort. Hij is onbewust op zoek naar iemand die gewoon eens wil luisteren.

Als jij zo’n “gemiddelde mens” voor het eerst ontmoet en je gaat zelf in de zendmodus (d.w.z.: je begint meteen je eigen te verhaal vertellen), dan haakt de ander af! Daar zat hij niet op te wachten…

Je kent de voorbeelden vast wel: Je vertelt iemand enthousiast over jouw vakantie waar je net van terug bent en vervolgens neemt de ander het gesprek helemaal over met een lang verhaal over wat hij op vakantie wel allemaal niet heeft meegemaakt. Je komt er simpelweg niet meer tussen en je vraagt je af wat je met zo iemand moet…

Iemand die vooral zelf aan het woord is bij een eerste kennismaking, stoot mensen af. Deze fout wordt nog steeds veel gemaakt. Terwijl het eenvoudig is te voorkomen:

netwerken en fout bij eerste kennismaking

Tips om dit te voorkomen:

  • Vergeet even jouw “geweldige eigen verhaal” wat je het liefst zou willen vertellen. Is nu niet belangrijk, het zit je alleen maar in de weg. Op z’n Engels: “Leave your ego at the door!”
  • Toon alleen maar interesse in de ander, wees nieuwsgierig
  • Stel open vragen (wie, wanneer, hoe, waar…). Daarmee nodig je juist de ander uit om te gaan praten
  • Zorg dat minimaal 75% van de tijd de ander aan het woord is

“Maar wanneer mag ik dan iets over mijzelf vertellen?” Dat is heel eenvoudig. Dit doe je pas als de ander er naar vraagt. Als je maar lang genoeg interesse toont en luistert, komt vanzelf het moment dat de ander vraagt: “En jij? Wat doe jij?” (of een variant daarop).

Dit is het moment om de zendtijdverdeling om te draaien. De ander heeft zelf aangegeven dat hij klaar is met zenden en bereid is om naar jou te gaan luisteren. Dus nu kun jij 75% van de tijd het woord nemen en vertellen wat jij graag kwijt wilt.

Besef dat de gemiddelde mens (daar heb je ‘m weer…) het fijn vindt als er naar hem geluisterd wordt. Laat jij dan die leuke persoon zijn die dit doet! Je zult zien dat je ten eerste hele leuke gesprekken krijgt en ten tweede veel meer mensen om je heen krijgt die jou kennen, leuk vinden en vertrouwen.

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groeten,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).