“Ik zou eigenlijk meer moeten delegeren” is wat ik mensen vaak hoor zeggen. Dit is makkelijk gezegd, maar in de praktijk hebben veel mensen moeite om meer te delegeren. Het vraagt om “loslaten” en “vertrouwen” en dat komt niet vanzelf.

Delegeren-smal

Er zijn twee belangrijke redenen waarom je meer zou moeten delegeren. De eerste is het meest voor de hand liggend: Je houdt zelf meer tijd over. Tijd die je kunt gebruiken voor dingen die voor jouw rol belangrijker zijn of waar je graag meer aandacht aan wilt geven.

De tweede reden wordt vaak vergeten. Door te delegeren biedt je de ander namelijk de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen. Je geeft de persoon aan wie je delegeert meer verantwoordelijkheid en daardoor een stimulans om meer uit zichzelf te halen. Een uitdaging!

Maar hoe begin je met effectief delegeren? Effectief delegeren is prima te leren en er bestaat een handig stappenplan voor. Maar waar begin je? Heel eenvoudig: je begint met de eerste stap van het stappenplan:

Maak een lijst met delegeerbare taken!

Zet alle taken die je in een maand doet eens op een rij. Zet achter elke taak hoeveel tijd je daar gemiddeld mee bezig bent. Zet er vervolgens bij aan wie je de taak het beste zou kunnen delegeren (let wel: er zijn natuurlijk ook taken die je gewoon zelf wilt of moet blijven doen).

Je hebt nu je plan klaar om te gaan delegeren. Selecteer de taken die het makkelijkst te delegeren zijn en die jou de grootste tijdbesparing opleveren. Begin met de eerste taak en neem hier de tijd voor.

Delegeren moet je volgens een aantal stappen doen en deze zijn prima te leren. Zowel jijzelf als de ander moeten stap-voor-stap aan de nieuwe situatie wennen. Het vertrouwen moet groeien, net als het loslaten. Deze twee gaan hand-in-hand, dus je bouwt het langzaam op.

En als je de eerste taak succesvol gedelegeerd hebt, pak je de volgende taak uit de lijst. Zie het als een project waar je planmatig en gestaag aan doorwerkt. Je begeleidt zelf dit project en je zult zien dat het zelfs leuk gaat worden: Jij houdt meer tijd over en tegelijk zie je de ander groeien!

Effectief delegeren kan je echt veel opleveren! Wil je zelf hiermee aan de slag en zoek je hiervoor praktische handvatten, dan nodig ik je uit om eens met mij van gedachten te wisselen.

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groeten,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).