Wanneer je op vakantie gaat heb je meestal veel te regelen. Zakelijk gezien betekent dit meestal dat je veel moet organiseren voor de periode dat je er zelf niet bent (tenzij jullie organisatie collectief vakantie neemt natuurlijk).

Zo zul je diverse taken tijdelijk overdragen. De zaken moeten immers gewoon op niveau doorgaan tijdens jouw afwezigheid. Veel leidinggevenden die ik spreek vinden dit “overdragen van taken” best stressvol en lastig om goed te regelen.

Je kunt echter jouw vakantieafwezigheid ook heel effectief inzetten. Sterker nog: als je het slim organiseert, komt je team er zelfs veel zelfstandiger en taakvolwassener uit. Jouw vakantie is het ideale moment om je team een stevige boost te geven!

Ik zeg dit vanuit de volgende stelling waar ik in geloof:

De serieuze leidinggevende zorgt ervoor dat hij zich zo snel mogelijk misbaar maakt!

En aangezien je in jouw vakantie afwezig bent, kun je mooi testen hoe je jezelf de rest van het jaar ook misbaar kunt maken!

Teamontwikkeling en hoe je tijdens je vakantie je team een boost geeft

Een aantal praktische ideeën hierbij:

  • Delegeer tijdens je vakantie een taak die je al langer wilde delegeren. Als het bij terugkomst goed gegaan is, spreek dan af om deze taak blijvend naar deze medewerker te delegeren
  • Twijfel je over de capaciteiten van een medewerker? Ga hem dan tijdens je afwezigheid testen door een afgebakende taak bij hem neer te legen. Na je vakantie kun je bepalen wat zijn werkelijke potenties zijn.
  • Vraagt iemand al langer om meer verantwoordelijkheid of uitdaging? Bied hem dan de kans om zich te laten zien. Zeer waarschijnlijk groeit hij hierdoor en kun je daarna nog meer zaken gaan delegeren.
  • Werken teamleden niet goed samen? Maak ze gezamenlijk verantwoordelijk voor een taak tijdens jouw afwezigheid. Bij terugkomst hebben ze er gegarandeerd iets van geleerd en is de kans groot dat ze in het vervolg beter samenwerken.
  • Wil je meer zelfsturendheid in je team? Overweeg dan eens om jouw taken juist niet naar één persoon over te dragen maar het aan ‘de groep’ over te laten. Zo leert de groep om samen dingen op te lossen.
  • Heb je zelf moeite met delegeren en loslaten? Dan kun je je vakantie juist gebruiken als oefening voor jezelf: ga zelf ervaren hoe je dingen makkelijker los kunt laten zodat je jezelf ontwikkelt. Leidinggevende die dit doen vertellen mij daarna dat het eigenlijk boven verwachting goed is gegaan.

Kortom: Jouw vakantie is de perfecte gelegenheid voor een slim experiment! Een experiment waarmee je jezelf helpt en waarmee je vooral jouw team taakvolwassener maakt. Dat is nog eens fijn op vakantie gaan 😉

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groeten,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).