Ben je verantwoordelijk voor een afdeling of team, dan heb je waarschijnlijk te maken met die altijd aanwezige operationele druk, dagelijkse sleur. Er speelt altijd wel iets wat jouw aandacht behoeft, een taak die nog even snel gedaan moet worden of een medewerker die iets van je wil. Je kunt het zo druk maken als je zelf wilt.

Dit geeft vaak het gevoel dat je “niet met de juiste dingen bezig bent”. Je weet dat je eigenlijk rustig moet nadenken over die structurele oplossing, dat je eigenlijk moet uitwerken hoe we die nieuwste technologische ontwikkelingen kunnen inzetten of dat je eigenlijk dat goede gesprek met die medewerker zou moeten voeren.

De dagelijkse sleur slokt echter al onze tijd op. Wat maakt het nou zo lastig om te ontsnappen aan deze operationele plicht?

De belangrijkste reden is dat we de hele dag IN de organisatie werken, terwijl we daarnaast ook AAN de organisatie moeten werken! Dit vraagt om een andere mindset.

Bij werken IN je organisatie horen zaken als todo-lijstjes afwerken, vaste operationele overleggen, brandjes blussen, etcetera. Dit soort werk ligt er altijd wel, je struikelt er als het ware over. De dagelijkse sleur. 

Bij het werken AAN je organisatie ben je bezig met zaken als sparren met collega’s, zelfstandig denkwerk, visie op papier zetten, verbeterplannen uitwerken, etcetera. Dit soort werk ligt niet voor je voeten maar moet je zelf organiseren.

dagelijkse sleur time for change

-Hoe kun je zorgen dat je meer AAN je organisatie gaat werken?

  • Zorg dat je een motiverend doel hebt

Als je niet weet waar je met je afdeling uiteindelijk wilt staan, dan voel je ook geen motivatie om in actie te komen. Pas als je een doel hebt wat helder is en waar je zelf 100% in gelooft, ga je oprecht de wens voelen om er ook echt aan te gaan werken. Je gaat dan op een natuurlijke manier je dagelijkse prioriteiten anders stellen.

  • Plan tijd om AAN je bedrijf te werken

Dus echt tijdsblokken in je agenda zetten voor dit soort werkzaamheden. In die tijd ga je dus geen acties van je to-do-list doen en zorg je dat je niet gestoord wordt door mensen. Dit is jouw tijd waar iedereen vanaf blijft. Daarna is er weer tijd voor operationele dingen.
Als je deze tijdsblokken gepland hebt, zul je ook meer rust ervaren tijdens je normale operationele werk. Je weet immers dat je later in de week tijd gereserveerd hebt voor de structurele dingen. En als je ondertussen zaken tegenkomt die te maken hebben met werken “AAN de organisatie”, schrijf je die gewoon ergens op zodat je daar later de juiste aandacht aan kunt geven.

  • Ga fysiek ergens anders werken

Het helpt echt om letterlijk uit de operatie te stappen. Bedenk op welke werkplek jij het meest productief bent. Voor de één is dat op zijn kantoorkamer met de deur dicht, voor de ander is dit thuis en voor weer een ander is dit ergens in een flexwerk omgeving voor zzp’ers (bijvoorbeeld bij Seats2meet).

Je voorkomt daarmee dat je wordt gestoord vanuit de operatie. Daarnaast nodigt het je uit om los te komen van -het-altijd-al-gaat en meer out-of-the-box te gaan denken.

Een voorbeeld van hoe ik dit zelf doe:

Ik heb zelf elke dag dingen die ik zou moeten doen (mails beantwoorden, sessies voorbereiden, administratie bijwerken…). Lange tijd kwam ik daardoor niet toe aan het verder uitbouwen van mijn bedrijf. Zaken als het verbeteren van mijn marketing of het uitwerken van nieuwe diensten bleven steeds liggen.

Op een bepaald moment heb ik besloten om dit anders aan te pakken. Ik heb een beeld gemaakt van waar ik over drie jaar wil staan (letterlijk vormgegeven in een visueel A4’tje). Eén à twee keer per jaar trek ik mij een weekend terug in een hotel ergens in Nederland om aan de echt belangrijke zaken te werken. Geen actielijst, alleen een laptop en een prettige omgeving zonder verstoringen waar ik echt meters maak.

Daarnaast ga ik twee keer in de maand een halve dag werken in de lobby van een hotel bij mij in de buurt. De koffie is er goed, net als de Wifi, zodat ik daar lekker AAN mijn bedrijf kan werken. Ik zit er momenteel deze nieuwsmail te schijven ;-).

Vind je het lastig om serieus AAN je organisatie te gaan werken of weet je niet goed waar te beginnen, plan dan een vrijblijvende (bel)afspraak met mij.

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).