Bijna elke klant waar ik mee werk is bezig met het verbeteren van zijn timemanagement. Iedereen is op zijn eigen manier bezig om slimmer met de beschikbare tijd om te gaan. Terecht, want als je je eigen tijd niet gemanaged krijgt, heb je niet de juiste rust en focus die nodig is voor de ontwikkeling van je team en van jezelf.

Een beter woord is overigens “actiemanagement”. Je kunt immers de tijd niet managen (die gaat voor iedereen even snel, daar is niets aan te sturen). Je kunt echter wel je eigen taken en acties op een slimme manier managen om in dezelfde tijd meer te doen. Of beter nog: hetzelfde doen in minder tijd.

Voordat je begint met taak- en actiemanagement, moet je eerst de 4 belangrijkste “knoppen” kennen, waar je aan kunt draaien:

actiemanagement versus timemanagement

Stel je een reservoir voor met daarin al jouw taken en acties. Dit reservoir mag niet te ver gevuld zijn want dan loopt het over. In je dagelijks werk ben je acties aan het uitvoeren om het reservoir steeds weer wat verder leeg te krijgen. Daarmee blijft je het niveau in het reservoir onder controle.

Het is dus belangrijk dat je de vullingsgraad van dit reservoir slim gaat managen. Daarvoor heb je 4 knoppen waar je aan kunt draaien:

1. De IN-knop:</