Het is niet moeilijk om met iemand een oppervlakkig gesprek te hebben. Hoe was je weekend? Wat vond je van de voetbalwedstrijd gisteravond? Wat ga je vanavond doen?… een paar voorbeelden van onderwerpen die je makkelijk kunt aansnijden.

Soms heb je met iemand een goed gesprek. Je komt op onderwerpen die er echt toe doen. Het is een diepgaander gesprek waarin je thema’s raakt waar je normaal niet snel over spreekt. De ander zet je tot nadenken en je haalt uit zo’n gesprek nieuwe en waardevolle inzichten.

Ik heb het geluk dat ik van dit soort gesprekken mijn werk heb kunnen maken. Dagelijks heb ik dit soort “goede gesprekken” en door het stellen van de juiste vragen komen we tot de echte kern.

Maar wat is nu de juiste vraag? Uiteraard zijn er veel verschillende vraagtechnieken die prima te gebruiken zijn. Maar soms stagneert een gesprek of weet je even niet wat je op dat moment zou willen vragen.

De vraag die van een gesprek een goed gesprek maakt

Op dit soort momenten grijp ik terug op de allerbeste vraag die ik kan stellen: Dit is namelijk de vraag die ik zelf in mijn hoofd heb. Dus precies die vraag, die mij op dat moment bezig houdt. Klinkt misschien wat vaag, daarom een aantal praktische voorbeelden:

Je denkt:…wat zou hij nou denken? (nadat je een stellige uitspraak hebt gedaan)
Je zegt: “Wat denk je nu, nu ik dit zo heb uitgesproken?”

Je denkt: …zou ze eigenlijk wel op mijn betoog zitten te wachten op dit moment?
Je zegt: “Voordat ik m’n verhaal vertel, komt dit nu wel gelegen bij jou?”

Je denkt: …zou ze het waarderen als ik mijn hulp aan zou bieden?
Je zegt: “Vind je het fijn als ik je help of liever niet?”

Je denkt: …zou hij nu teleurgesteld zijn?
Je zegt: “Heb ik je teleurgesteld met mijn uitspraak?”

Je denkt: …hij kijkt nogal nors, zou hij aan het denken zijn of is hij boos?
Je zegt: “Je kijkt nogal nors. Ben je aan het denken of ben je misschien boos?”

Je denkt: …Met welke onderwerp zou hij het liefst willen beginnen?
Je zegt: “Met welk onderwerp wil je beginnen?”

Je denkt: …Wat wil hij nu eigenlijk bereiken met zijn betoog?
Je zegt: “Voordat je verder gaat: wat wil je eigenlijk bereiken met je verhaal?”

Het moeilijkste is om helder te krijgen welke vraag er in je hoofd zit! Dat vergt in het begin wat oefening en zelfreflectie. Wat vraag ik mijzelf nu af? Welke vraag of gedachte speelt steeds bij mijzelf op? Die vraag zit er echt ergens, je moet hem alleen onder woorden brengen. Na een tijdje lukt dit overigens steeds makkelijker.

Als je vervolgens “de vraag in je hoofd” gewoon hardop stelt, zul je zien dat het gesprek vanzelf de juiste kant op gaat. Je breekt het gesprek open en brengt het naar het juiste niveau. Het niveau waar het blijkbaar over moet gaan! Het maakt van een gewoon gesprek een goed gesprek.

Het werkt echt. Elke keer weer.

Nu ik dit schrijf denk ik bij mezelf: …zouden de lezers van mijn nieuwsmail deze tip eigenlijk wel kunnen gebruiken in hun werk? Dus stel ik je gewoon de vraag: “Denk je dat je deze tip in jouw werk kunt toepassen?” (antwoorden mag gewoon in een korte email 😉)

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).