Sommige mensen stralen op een natuurlijk manier senioriteit uit. Anderen juist minder. Als je senioriteit in het woordenboek opzoekt, vind je zoiets als “door levens- en werkervaring verworven overwicht”. Of anders gezegd: het komt met de jaren…
Er is ook een slimmere manier om meer senioriteit te laten zien. Bij senioriteit denken we vaak aan het hebben van veel inhoudelijke kennis en ervaring. En ja, om deze te verkrijgen moet je gewoon veel kilometers maken. Het gaat dan echter om senioriteit op het inhoudelijke niveau.
Er is echter naast het inhoudelijke niveau, nog een andere niveau waarop je met mensen het gesprek kunt hebben. Dit is namelijk het procedure niveau. Op het procedure niveau kun je redelijk eenvoudig jouw senioriteit laten zien door op de juiste momenten de juiste Procedure interventie te doen.
Voordat ik uitleg wat een Procedure interventie is, eerst het verschil tussen inhoud en procedure.



Als je met elkaar praat op het niveau van de INHOUD, dan heb je het over het onderwerp zelf (HET). Praktisch gezegd: in een vergadering of in een 1-op-1 gesprek zul je 95% van de tijd op dit niveau het gesprek voeren. Er moeten immers inhoudelijke zaken afgestemd en besloten worden.
Als je met elkaar praat op het niveau van PROCEDURE, dan heb je het samen over de aanpak van jullie gesprek (HOE). Het gaat dan dus juist niet over de inhoud, maar je spreekt samen als het ware een protocol af voor de manier waarop je de inhoudelijke onderwerpen gaat bespreken.
Het geheim voor meer senioriteit zit in het doen van
Procedure interventies!
Een interventie doen wil zeggen dat je iets bespreekbaar maakt door een opmerking te maken of een vraag te stellen. Juist door interventies te doen op het procedure niveau, neem je de regie in het gesprek. Zo straal je op een onbewuste manier senioriteit uit (zonder dat je inhoudelijk de meeste kennis hoeft te hebben!)
Enkele praktische voorbeelden van Procedure interventies:
Aan het begin van een vergadering wordt er lekker informeel gesproken over een niet-relevant onderwerp (het weer, de voetbalwedstrijd van gisteren, etc.). Het lijkt dat iedereen het wel prima vindt om even te keuvelen. En dan zeg jij: Mensen, ik stel voor dat we beginnen met de vergadering.
Je hebt een kennismakingsgesprek met een nieuwe klant of relatie. Je begint met wat koetjes-kalfjes gepraat, maar voordat je het weet ben je zo een uur verder en heb je je doel misschien niet bereikt. Dus zeg jij: Vind je het goed dat we eerst om de beurt iets vertellen over je bedrijf en dat we daarna vrijblijvend sparren om te kijken waar we aanknopingspunten zien?
In een vergadering wordt als agendapunt het nieuwe afdelingsbudget besproken. Na 5 minuten gaat het gesprek over de kwaliteit van jullie product, de sfeer in de kantine of een ander niet-relevant onderwerp. Totdat jij roept: Jongens, volgens mij zijn we inmiddels behoorlijk afgedwaald. Ik stel voor dat we even terug gaan naar het oorspronkelijke agendapunt.
In het MT overleg beginnen jullie met het volgende onderwerp. Voordat iemand iets zegt, zeg jij: Laten we eerst afspreken hoe we dit agendapunt gaan bespreken: Gaan we alleen elkaars mening uitwisselen of willen we er vandaag ook al een besluit over nemen? (zie ook een eerder artikel over het BOB principe).
Je hebt een gesprek met een collega. Al snel in het begin zeg jij: We hebben 3 kwartier de tijd voor ons overleg. Wat willen we aan het eind bereikt hebben en hoe zullen we dan het gesprek het beste insteken?
Heb je nu een idee hoe Procedure interventies werken? Dit soort opmerkingen zijn vaak precies de opmerkingen waarvan je blij bent als iemand anders deze maakt. Omdat deze persoon dan de regie neemt en ervoor zorgt dat het een effectief gesprek wordt. Zorg er dus voor dat jij die persoon bent! En daarvoor hoef je niet persé de voorzitter te zijn.
Nog een laatste tip over Procedure interventies: Ze zijn het sterkst als je ze stellend brengt (ik stel voor dat…, laten we beginnen met…) in plaats van vragend (zullen we…?, vind je het goed als ik begin met…?).
Als je over Procedure interventies nog vragen hebt, dan stel ik voor dat je via email met mij contact opneemt zodat ik je kan bellen voor een precieze toelichting… (nadenkertje 😉 ).
Interessant artikel? Lees dan ook:
- Vier woorden die je eigenlijk niet meer moet zeggen
- DE manier om daadkrachtig te zijn in elk situatie
- Waarom je gevoel uitspreken altijd iets oplevert
Hartelijke groeten,
Eric Bogers
Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).