In je werk moet je regelmatig documenten lezen. Je wilt immers inhoudelijk goed op de hoogte zijn van belangrijke onderwerpen die spelen. Je wilt er een eigen mening over vormen en je wilt er op inhoudelijk niveau serieus over mee kunnen praten.

Lezen kost echter veel tijd. Een projectplan, een strategische analyse of een gedegen onderzoeksrapport, het is soms een stevig aantal pagina’s. Of denk aan een studieboek wat je voor je opleiding moet bestuderen. Je bent er zo een paar uur mee bezig.

Er is een techniek om je leessnelheid drastisch te verhogen: snellezen. Dit levert tijdwinst op en bovendien zorgt het ervoor dat je de inhoud beter onthoudt. Voordat ik de belangrijkste elementen van het snellezen opsom, eerst een korte toelichting.

Hoe komt het dat we zo langzaam lezen? Dat heeft te maken met de denksnelheid van onze hersenen. Gemiddeld zijn we in staat om ruim 800 woorden per minuut te kunnen verwerken. Vroeger op school hebben we echter leren lezen op een snelheid alsof we hardop aan het voorlezen zijn. In onze Nederlandse taal komt dit neer op ongeveer 250 woorden per minuut.

Onze hersenen hebben dus tijd over en gaan andere dingen doen. Doordat de aanvoer van woorden niet snel genoeg gaat om onze hersenen te voeden, hebben we denk-capaciteit over. We gaan dus onbewust aan andere dingen denken en we zijn afgeleid.

Daardoor neem je de tekst die je leest niet altijd goed op. Herken je bijvoorbeeld de situaties dat je merkt dat een tekst niet goed is doorgedrongen en dat je dan de vorige paragraaf opnieuw moet lezen? Dit kost ook weer extra tijd, wat onze gemiddelde leessnelheid erg laag houdt.

snellezen - er zijn makkelijke technieken voor

De kunst is dus om onze hersenen voldoende snel te voorzien van woorden. Hieronder volgen enkele praktische handvatten vanuit de snellees-techniek, die daarbij helpen:

  • Gebruik een pen of stift als aanwijzer. Onze ogen zijn heel goed in staat om een aanwijzer te volgen, dankzij onze biologische hand-oog-coördinatie. Door met een pen langs de woorden te “glijden”, dwing je in feite je ogen om te volgen. Je “sleept” als het ware je ogen met een hoge snelheid langs de tekst en komt daardoor minder in de verleiding om even terug te springen. Met de pen kun je ook meteen belangrijke aantekeningen in de marge maken, zodat je belangrijke dingen snel terug kunt vinden.
  • Houdt het boek/rapport recht op of gebruik een lessenaar. Hiermee voorkom je dat je met je hoofd naar beneden zit te lezen en dat helpt weer om niet moe of slaperig te worden. Een lessenaar waarmee je tekst schuin omhoog en wat hoger staat, zorgt ervoor dat je vanzelf in een alerte en geconcentreerde houding zit.
  • Zet barokmuziek op tijdens het lezen. Dit klinkt misschien vreemd, maar barokmuziek heeft een gemiddelde “beat” van 60 slagen per minuut. Als je dan met elke beat met je aanwijzer langs één regel gaat, haal je de juiste snelheid. Een gemiddelde tekst bevat namelijk 10 tot 14 woorden per regel en op deze manier haal je een snelheid van ruim 700 woorden per minuut.
  • Creëer een werkplek zonder afleiding. Dit betekent een plek waar je niet gestoord wordt. De telefoon dus op “niet storen” en je emailprogramma uit. Elke verstoring haalt je uit je leesritme en vertraagt enorm. Zet eventueel een koptelefoon op als er omgevingsgeluiden zijn. Ruim andere dossiers op je bureau op (leidt alleen maar af) en zorg voor optimaal licht.

Ik heb zelf gemerkt dat mijn leessnelheid ongeveer verdubbeld is, alleen door rekening te houden met dit soort zaken. En het bijkomende voordeel van snellezen is dat ik de inhoud ook veel beter heb onthouden.

Uiteraard vergeet je de techniek van het snellezen gewoon weer als je op een zondagmiddag of tijdens je vakantie een leuke roman aan het lezen bent. Je hebt dan immers alle tijd om daar op je gemak van te genieten 😉

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groeten,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).