De eerste leiderschap knop die je als leidinggevende om moet zetten, wordt vanzelf voor je omgezet. Dat is namelijk de knop van je formele aanstelling in je functie. Het organogram wordt bijgewerkt en je krijgt nieuwe visitekaartjes, misschien ook wel een nieuw kantoor. Dat gaat allemaal vanzelf. Maar het is natuurlijk pas het begin van de reis naar sterk leiderschap.

Leiderschap

Een coachcliënt van mij twijfelde of hij een managerrol zou willen aangaan. Zijn baas bood hem alle ruimte om deze rol op te pakken en praktisch gezien deed hij ook al alle werkzaamheden die bij leiderschap horen. Toch moest hij voor zichzelf nog een knop omzetten, maar welke?

In ons gesprek kwamen we op het woordje ZE en de betekenis die dit vaak krijgt. Je kent het wel, uitspraken als: “Waarom doen ZE daar nou niet eens iets aan?” of “Ze zouden hier de organisatie eens goed moeten aanpakken!”. Voor veel mensen is ZE de grote ideale alleskunnende onbekend die alles op kan lossen. Het is ook de zwarte piet die je makkelijk de schuld kunt geven, want ZE is niemand persoonlijk en ZE heeft ook geen naam.

Je ziet ZE in veel organisaties terug. Van ZE verwacht men sterk leiderschap. In het leger zijn het vaak de officieren (volgens de onderofficieren). Bij een productiebedrijf zijn het de witte boorden (volgens de blauwe boorden). In een kantooromgeving is ZE “het management”, enzovoort. “ZE moeten leiderschap tonen”.

Met mijn cliënt sprak ik ook over ZE in een grotere maatschappelijke context. Wanneer er een ramp is gebeurd, verwacht iedereen dat ZE klaar staan met hulp en dat ZE draaiboeken klaar hebben liggen. Men kijkt naar het leiderschap en verwacht een antwoord. Mijn cliënt, die zelf in verenigingsverband wel eens organisatorische taken op zich nam, concludeerde vervolgens het volgende: “Eigenlijk ontdek je op enig moment dat JE een onderdeel van ZE bent”.

JE bent een onderdeel van ZE!

Dat was de knop die hij moest omzetten! En dat is ook de knop die elke leidinggevende op enig moment van binnen moet omzetten. Er wordt niet meer voor jou gezorgd maar jij gaat zorgen dat dingen gebeuren. Je blijft niet meer “meehuilen met de wolven” maar je gaat zelf initiatieven nemen ter verbetering. Je gaat “aan de andere kant van de tafel” zitten! Je toont leiderschap door je op te stellen als werkgever in plaats van werknemer.

Sommige mensen hebben deze knop al vanaf jongs af aan omgezet. Dat zijn vaak de natuurlijke leiders die op school al de regie namen en leiderschap toonden. Ben jij zo’n leidinggevende, dan is het wellicht jouw taak om jouw afdelings- of teamleiders te helpen om deze knop om te zetten. Sommigen kunnen dit immers pas later in hun carrière omdat ze er gewoonweg nog niet eerder aan toe zijn.

In elk geval is het DE KNOP die om moet, omdat je daarna pas voor jezelf ruimte krijgt om je als leidinggevende zichtbaar beter te ontwikkelen. ZE zorgen immers voor jouw ontwikkeling en gelukkig ben JE onderdeel van ZE!

Als leidinggevende heb je jouw eigen vorm van leiderschap ontwikkeld. Voor een verdere groei in leiderschap ben je dus niet op zoek naar een algemene managementtraining. Je zoekt een persoonlijke, maatwerk aanpak die je handvatten geeft die je direct in de praktijk kunt toepassen.

Ik help je graag om je leiderschap verder uit te bouwen. Dat kan met een persoonlijk, individueel coachtraject. Hierbij doorloop je geen standaard programma maar bepaal je eerst zelf wat je echt nodig hebt om je leiderschap te verbeteren. Samen met je coach-trainer ontdek je zelf wat je daadwerkelijk zou ‘willen’ leren en wat voor jou op dit moment het beste is. Meer achtergronden vind je hier

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).

WhatsApp