Accepteren en loslaten. Regelmatig heb ik klanten met een coachvraag die hiermee te maken heeft. Dan gaat het bijvoorbeeld om het accepteren van de cultuur, het accepteren van een kwaliteitsnorm die anders (lager) is of het accepteren dat men niet alles onder controle kan hebben. Accepteren is iets waar we allemaal wel eens mee te maken hebben.

Maar je hoeft niet meteen alles te gaan accepteren! Er zijn namelijk twee stappen, beter gezegd twee fases die je kunt doorlopen voordat je tot de conclusie komt dat je iets echt moet gaan accepteren.

 

Accepteren in twee stappen

 

Alles begint met de situatie dat je het ergens niet mee eens bent: Ik wil dit niet!. Uiteraard geef je je eerlijke mening in de hoop dat men daar iets mee doet. Wellicht geeft jouw mening meteen een ander perspectief op de situatie en zijn anderen direct overtuigd dat het anders moet. Mooi, dan is accepteren niet meer nodig.

 

Fase 1: Probeer het te veranderen:

Als het uiten van jouw mening geen effect heeft, kom je in deze fase. Oftewel: “Change it!”. Je gaat nu je invloed uitoefenen en er alles aan doen om de situatie te veranderen. Misschien moet je met andere personen spreken die meer beslissingsbevoegd zijn.

En misschien moet je andere argumenten en woorden gebruiken. Hier komen je overtuigingsvaardigheden van pas: technieken en stijlen om de ander te overtuigen van jouw mening (die overigens goed te leren zijn).

 

Fase 2: Als het niet veranderbaar is:

De kans bestaat dat je de situatie niet kunt veranderen, ook al heb je er alles aan gedaan. Het kan lastig zijn om te realiseren dat je dit punt hebt bereikt. Een belangrijke vraag die hierbij kan helpen is: “Heb ik er alles aan gedaan, binnen mijn mogelijkheden?

Als je die vraag met Ja kunt beantwoorden en er is onvoldoende verandering mogelijk gebleken, dan hoef je nog niet meteen over te gaan tot accepteren. Je hebt nu namelijk twee keuzes:

1. Leave it! Anders gezegd: Weggaan. Je hebt de keuze om de situatie niet te accepteren maar om er van weg te gaan. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je een andere baan gaat zoeken of dat je een opdracht of project teruggeeft.

2. Take it! Anders gezegd: Accepteren. In dit geval kies je ervoor om de situatie te aanvaarden en je er bij neer te leggen. Dat kan een nuchtere beslissing zijn: “Ik accepteer dat ik de situatie niet is zoals ik zou willen en ik laat het los”.

Bij grotere zaken is er soms een langer (rouw)proces nodig om het echt te accepteren. En een professionele begeleiding kan daar goed bij helpen. Je wilt immers niet dat je met onbewuste wrok of opgekropte woede blijft rondlopen.

Conclusie: Accepteren doe je pas nadat je deze twee fases hebt doorlopen. Je hoeft je dus niet meteen overal bij neer te leggen, je hebt vaak meer invloed dan je denkt. En zelfs als dit niet helpt, heb je alsnog een keuze. Genoeg opties voordat je over gaat tot Accepteren!

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet, Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).