Iedereen staat wel eens voor een te maken keuze. Soms een kleine keuze, bijvoorbeeld welke kleren je ’s ochtends aan moet trekken. Soms een grotere keuze, bijvoorbeeld of je wel of niet voor die nieuwe baan gaat.

Dat we soms keuzes maken moeilijk vinden komt doordat ons verstand en ons gevoel het niet helemaal met elkaar eens zijn. Het verstand zegt A, het gevoel zegt B. Je bent het inwendig niet met jezelf eens. In een eerdere nieuwsmail “Waarom keuzes maken soms zo lastig is (plus tips)” heb ik al eens uitgelegd hoe dit komt en wat je daaraan kunt doen.

Maar er is nog een inzicht dat je helpt bij het maken van keuzes. Dit heeft te maken met twee dingen, namelijk: 1) de mate waarin je doordacht je keuze maakt en 2) de uitkomst van je keuze:

Je kunt een keuze ondoordacht of doordacht maken. Ondoordacht wil zeggen dat je niet echt een degelijke analyse doet en dat je in feite zomaar iets beslist, zonder er veel over na te denken. Een doordachte keuze betekent dat je met alle kennis en feiten die je op dit moment hebt, een weloverwogen keuze maakt. Dus zonder dat je zeker weet dat het DE JUISTE keuze is (gegeven de feiten van nu, is het simpelweg de beste keuze).

De uitkomst van je keuze kan goed of slecht zijn. Goed wil zeggen dat de uitkomst voldoet aan je verwachting, dus positief uitpakt. Slecht betekent dat het niet is als verwacht, pech dus.

Hierdoor ontstaan er 4 verschillende mogelijkheden:

Doordachte-keuzes-maken

Een voorbeeld bij elk van de 4 varianten:

  • Je kiest weloverwogen voor een nieuwe baan en die pakt goed uit = Goed
  • Je koopt zomaar spontaan een kraslot en wint een miljoen = Goed
  • Je steekt impulsief ergens de weg over en wordt aangereden = Slecht
  • Je voert een weloverwogen organisatiewijziging door met als doel om de klanttevredenheid te verhogen. Na twee maanden blijkt het echter niet het gewenste effect te hebben = Goed

Bottomline: Een keuze is altijd goed, zolang je die maar doordacht maakt!

Zelf als de uitkomst van je keuze niet is wat je verwacht: je hebt hem doordacht gemaakt met de wetenschap van dat moment. Dus is het Goed! Een doordachte keuze met een slechte uitkomst is een leermoment! Je bent wijzer geworden dus de volgende keer neem je deze kennis mee in je afweging.

Vergelijk dit met het doen van wetenschappelijke experimenten: Een experiment dat niet de verwachte uitkomst heeft, is ook een geslaagd experiment! Met andere woorden: de uitkomst van een keuze mag ook niet positief zijn!

Sinds ik dit inzicht had, werd het voor mij veel makkelijker om keuzes te maken. Ze zijn immers altijd goed, zolang ik ze maar doordacht neem. Pfff… dat geeft rust.

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groeten,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).

WhatsApp