Iedereen heeft wel eens te maken met een gevoel van onzekerheid. Je twijfelt over een beslissing die je moet nemen, je vraagt je af of je eigenlijk wel de juiste dingen aan het doen bent of je maakt je zorgen over de voortgang van je project.

Onzekerheid aanpakken

Onzekerheid is in feite een afgeleide emotie van angst en die kan behoorlijk in de weg zitten. Maar waarom bestaan dit soort emoties eigenlijk? Wat is de functie van angst en onzekerheid?

In situaties van acuut gevaar is de functie van angst wel duidelijk: Het zorgt ervoor dat we direct in actie komen. Als een gevaarlijk dier plots op je af komt, vlucht je weg. En als er een auto door het rood rijdt terwijl je oversteekt, zorgt onze angstemotie ervoor dat je aan de kant springt. Angst behoedt ons dus voor problemen. Angst is in feite onze bondgenoot, onze beschermer.

Maar hoe zit dat dan met onzekerheid?

Je zou onzekerheid kunnen zien als een vertraagde vorm van angst. Bij acuut gevaar wordt ons denken tijdelijk overgeslagen en zorgt ons instinct ervoor dat we tot actie over gaan. Wanneer er geen acuut gevaar is, hebben onze hersenen tijd om alle gebeurtenissen die we waarnemen te interpreteren. Alle mogelijke risico’s passeren onze gedachten: “Wat als …..”, of “Als dit gebeurt dan…”. Zo ontstaat een gevoel van onzekerheid.

In zekere zin is onzekerheid dus een angstgevoel wat we onszelf aanpraten. Want bestaan de risico’s die je in je gedachten hebt ook daadwerkelijk in het hier-en-nu? Zijn de gevolgen waarvoor je vreest wel reëel? En kloppen de logische redeneringen die je in je hoofd hebt eigenlijk wel?

Wat is dan de functie van onzekerheid?

Net zoals de acute angstemotie ons helpt in gevaarlijke situatie, is onze onzekerheid ook onze bondgenoot. Zoals angst ons aanzet tot actie, heeft onzekerheid ook een boodschap: “a call to action”! Onze hersenen geven een signaal dat je iets moet gaan doen om jezelf te beschermen. Het waarnemen van dit signaal (gevoel van onzekerheid) is dus de eerste stap.

Maar wat moet je dan vervolgens gaan doen?

Zoals onze gedachten tijd hebben gehad om het onzekere gevoel te laten ontstaan, moeten we onze hersenen opnieuw inzetten om erachter te komen welke actie we moeten nemen. Stel jezelf dus de vraag waardoor je onzeker bent, waarvoor je angst hebt.

Blijf doorvragen en probeer tot de bron van je onzekerheid te komen. Daar vind je vanzelf de actie die jij moet nemen om verder te komen in je leven of werk. Als je deze actie vervolgens uitvoert, zal je gevoel van onzekerheid vanzelf verminderen. De onzekerheid heeft zijn signaal immers afgegeven en zijn werk gedaan en kan weer naar de achtergrond.

Een illustratief voorbeeld:

Een adviseur wil zijn eigen adviesbedrijf beginnen, maar durft de knoop niet door te hakken:

Coach: Wat is de reden dat je het nog niet doet?
Adviseur: Ik ben bang, wat als het me niet lukt? (Onzekerheid!)

Coach: Tja, dat is een mogelijkheid. Hoe komt het dat je bang bent?
Adviseur: Ik ben bang dat ik niet genoeg geld heb en dat ik alles zal kwijtraken en op straat zal komen te staan.

Coach: Dat lijkt me een redelijke angst, maar die gaat niet over je eigen bedrijf beginnen, alswel over niet genoeg geld hebben, toch?
Adviseur: Ja, dat klopt!

Coach: Nou, hoeveel maanden kun je het uitzingen als je je baan opzegt?
Adviseur: Drie maanden

Coach: Ja, geen wonder dat je bang bent, dat is niet genoeg. Als je genoeg geld zou sparen om het 9 maanden uit te zingen, zou je dan minder angst hebben?
Adviseur: Natuurlijk!

Coach: Laten we dan een plan opstellen om je spaargeld te vermeerderen zodat je negen maanden uit kunt zingen…. (Concrete actie!)

Uiteraard is dit een vereenvoudigd voorbeeld, maar het illustreert goed waar het om gaat: Onzekerheid is de eerste aanwijzing naar de volgende stap die voor jou het beste is!

Toch handig, die onzekerheid…

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).