Veel managers en leidinggevenden die ik ontmoet hebben het vaak druk. Ik hoor het zelfs als meest voorkomende antwoord op de mijn vraag: “Hoi, hoe gaat het?” (Antwoord: “druk, druk, druk…”).

Het lijkt soms of “druk hebben” een soort van hype voor de manager is. Je wilt immers niet de indruk wekken dat je gemist kan worden. Stel je voor dat het werk zonder jou probleemloos doorloopt… dadelijk gaan anderen zich hardop afvragen wat jij eigenlijk nog toevoegt aan het werk en ben je als manager overbodig. Nee… vooral alles via jou laten lopen en zichtbaar hard werken. Door zo het goede voorbeeld te geven, gaan je medewerkers immers ook vanzelf harder werken…

Het tegenovergestelde is echter waar. De beste manager of leidinggevende heeft namelijk als doel om zichzelf zo snel mogelijk overbodig te maken!

 

Manager overbodig

 

Maar waarom dan? Hieronder volgen 3 belangrijke redenen:

1. Om een maximale productiviteit uit je team te halen

Er zijn diverse theorieën en onderzoeken die het bevestigen: De maximale productiviteit van een team bereik je wanneer zoveel mogelijk taken en verantwoordelijkheden laag in de organisatie belegd zijn.

Denk daarbij niet alleen aan operationele taken, maar vooral aan zaken als: besluitvorming, het maken van de planning, prioriteitsstelling, het oplossen van problemen, het hanteren van conflicten, het corrigerend optreden bij ongewenst gedrag binnen je team.

Wanneer je de situatie bereikt dat dit soort zaken voor 95% door het team zelf worden opgepakt, heb je in feite een zelfsturend team. Zo’n team haalt vanzelf de hoogste resultaten.

2. Om tijd over te houden voor echt belangrijke zaken

Hoe meer je zelf “misbaar” bent in de dagelijkse, wekelijkse, of zelfs maandelijkse gang van zaken, des te meer tijd heb je zelf over. Daarmee creëer je ruimte om afstand te nemen en om eens na te denken over echt belangrijke zaken.

Je kunt dan bijvoorbeeld nadenken over de werkelijke knelpunten in het proces. Of je bedenkt essentiële verbeterideeën die voor het team pas echt het verschil gaan maken. Of je gaat een halve dag in de week een leergang volgen om jezelf verder te ontwikkelen. Of misschien heeft de directie een interessant project waarvoor ze jouw expertise graag wil inzetten (en waarmee je jezelf beter op de kaart zet).

3. Om zelf beschikbaar te zijn voor een nieuwe uitdaging

Dit is misschien wel de belangrijkste reden om jezelf als manager overbodig te maken. Stel dat jouw manager of directie een vacature heeft voor een nieuwe (zwaardere) leidinggevende rol in de organisatie. Wie zullen ze dan als eerste vragen? De manager die onmisbaar is in zijn eigen team, met alle negatieve gevolgen wanneer hij daaruit wordt gehaald? Of de manager die klaar is voor de volgende stap?

Als leidinggevende heeft het mij heel wat jaren gekost voordat ik deze stelling begreep. Er zit ook iets dubbels in. Als je jezelf overbodig maakt, heb je namelijk het gevoel dat je aan je eigen stoelpoten aan het zagen bent… Je zit een beetje in een spagaat: Je weet dat je meer verantwoordelijkheden in het team moet leggen, maar wilt niet zelf onzichtbaar worden. Een lastig dilemma!

Jezelf als manager overbodig maken gaat ook niet vanzelf. Je kunt er niet van de één op de andere dag mee starten. Elk team ontwikkelt zich via een vaste route tot een zelfsturend team. Als je die route kent, weet je vervolgens wel wat je als leidinggevende kunt doen om dit proces te versnellen. En de vaardigheden die daarvoor nodig zijn, zijn prima te leren.

Wil je over dit proces en jouw eigen rol eens van gedachten wisselen? Stuur me dan een korte mail met een geschikt beltijdstip, zodat ik je op dat moment kan bellen (je hebt het immers erg druk… ;-)).

Succes!

Interessant artikel? Lees dan ook:

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).