Niet zo bekend, maar wel effectief: de Piep-methode. Als leidinggevende is deze methode heel bruikbaar om het maximale uit je team te halen. En het voorkomt tegelijkertijd dat je het zelf onnodig druk hebt.

Hoe werkt de piep-methode? Als leidinggevende heb je vanuit jouw verantwoordelijkheid altijd een verzameling taken die moet worden uitgevoerd. En je hebt een team van medewerkers die je kunt inzetten om deze taken uit te voeren.

Elke medewerker heeft een maximale capaciteit: de maximale hoeveelheid werk die hij aan kan. Deze maximale capaciteit is uiteraard voor elke medewerker verschillend. De éne medewerker kan simpelweg meer, of complexer werk aan dan de ander.

In de praktijk zal echter niet elke medewerker tot zijn maximale capaciteit bezet zijn. Het is helaas niet goed te meten hoe vol iemand werkelijk zit. Sterker nog: er zijn medewerkers die al snel “klagen” dat ze het te druk hebben of die er bewust op uit zijn om zo min mogelijk op hun bordje te krijgen.

De kans is daardoor groot dat er veel onbenutte capaciteit in je team zit. Ik ken zorgzame leidinggevenden die heel voorzichtig zijn met het toewijzen van taken aan hun medewerkers. Ze doseren zorgvuldig om te voorkomen dat medewerkers overbelast raken.

Als gevolg daarvan blijven ze zelf met alle werklast zitten. Terwijl er nog voldoende “lucht” in het team zit. Maar hoe zorg je ervoor dat deze lucht eruit gaat? Hoe kun je deze onbenutte capaciteit inzetten? Hoe weet je überhaupt waar er nog onbenutte capaciteit zit?

De Piep-methode is hiervoor erg effectief, mits goed gebruikt.

de Piep-methode

De Piep-methode werkt simpel: Als leidinggevende zet je zoveel mogelijk taken door naar je medewerker (uiteraard passend bij zijn vaardigheden en kwaliteiten), alsof hij een oneindige capaciteit heeft. Dit doe je net zolang tot hij gaat “piepen”.

Er is een belangrijke voorwaarden om deze Piep-methode te laten werken. De medewerker moet namelijk leren om te piepen als het echt te veel wordt. Als medewerkers dit niet kunnen eindig je namelijk met een compleet overspannen team.

Je dient je medewerker dus te helpen om te leren piepen. Op tijd piepen is de verantwoordelijkheid van de medewerker. Het helpen om te leren piepen is echt de verantwoordelijkheid van de leidinggevende! Dat kan overigens best makkelijk door steeds kraakhelder uit te leggen hoe je werkt:

“Ik zet taken naar jou door zonder rekening te houden met de capaciteit die je nog hebt. Ik verwacht dus dat je zelf aan de bel trekt (lees: piept) als het te veel wordt, uiteraard met een goede onderbouwing. En als je twijfelt dan kun je altijd met me sparren.”

Succes!

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).