Handhaven als leidinggevende, dat is niet het eerste waar je aan dacht toen je leidinggevende werd. Je wilt immers op een positieve manier leidinggeven, mensen motiveren om het goed te doen. Complimenten geven, liever geen reprimandes of politieagentje spelen.

Veel leidinggevenden vergeten echter dat handhaven er gewoon bij hoort. Zonder handhaven ondermijn je namelijk je gezag. En misschien denk je nu “maar ik ben geen persoon die gezag wil afdwingen, zo ben ik niet…”. Er zijn echter meerdere redenen om te handhaven als leidinggevende.

 

Handhaven als leidinggevende

 

In de eerste plaats hebben sommige medewerkers het nu eenmaal nodig om bijgestuurd te worden. Ik geef leidinggevenden vaak het advies om hun medewerkers te zien als kinderen: je moet ze opvoeden, net als kinderen.

Mensen hebben van nature de neiging om de grenzen op te zoeken (gelukkig maar trouwens). Dat betekent ook dat ze duidelijk verteld moet worden wanneer ze over de grens zijn gegaan.

Er zijn nu eenmaal werkafspraken waar iedereen zich aan moet houden. Iedereen! Op tijd op het werk komen, je urenstaat op tijd inleveren, opvolgen van de basisprocedures… Er is gewoon een ondergrens waaraan iedereen zich moet houden, geen uitzondering.

Maar ook de andere teamleden hebben baat bij jouw handhaving! Als iemand zich consequent niet aan afspraken houdt of ongeoorloofd gedrag laat zien en niemand pakt dit aan, dan frustreert dit de collega’s die zich wel aan de afspraken houden. En terecht!

Geloof me: de andere teamleden waarderen het juist wanneer jij ingrijpt. Eindelijk iemand die dit gedrag niet gedoogt maar laat zien dat het niet geaccepteerd wordt. Het komt de teamsfeer altijd ten goede.

Echter…

Te vaak kom ik de “mantel der liefde” tegen: Maar hij is zo’n goede vakspecialist… we kunnen niet zonder hem… hij is nu eenmaal zo… hij doet ook veel goed…. Stop! Er is een ondergrens, voor iedereen dus ook voor hem (of haar natuurlijk).

Als je gaat handhaven als leidinggevende, doe dit dan stevig. Benoem concreet het gedrag dat niet getolereerd en gebruik stevige woorden als “onacceptabel”, “wordt niet meer getolereerd” of “ik verwacht van jou vanaf nu…”.

Moeite met handhaven als leidinggevende of voelt handhaven voor jou niet goed? Neem dan contact met mij op.

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet, Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).