Sommige mensen hebben geen enkele moeite met het maken van keuzes. Anderen vinden dit juist lastiger (hier hoor ik zelf ook bij). Niet alleen privé, maar vooral zakelijk is het juist erg handig als je makkelijk keuzes kunt maken. Dan kun je immers zelfverzekerd en daadkrachtig doorpakken en dingen sneller voor elkaar krijgen.

Hoe komt het nou precies dat keuzes maken soms zo lastig is? De basis hiervoor ligt in het feit dat we vaak een innerlijke strijd voeren. Een strijd tussen verstand en gevoel die iets begrijpelijker wordt aan de hand van de volgende indeling van onze hersenen (N.B. het betreft hier een zeer vereenvoudigde weergave).

Keuzes maken is lastig om deze reden

We hebben te maken met drie verschillende onderdelen in onze hersenen die het met elkaar eens moeten worden, voordat je met volle overtuiging een keuze kunt maken:

  1. Hersenstam: Verantwoordelijk voor onze lichaamsfuncties, ons instinct
  2. Limbisch systeem: Verantwoordelijk voor emoties en gevoelens
  3. Hersenschors: Verantwoordelijk voor ratio, taal en mogelijkheden plannen te maken

Over het algemeen is de samenwerking tussen deze drie onderdelen verbazingwekkend goed. Maar bij het maken van een keuze ontbreekt deze samenwerking regelmatig. De drie onderdelen zijn het onderling niet met elkaar eens. En daardoor kunnen we moeilijk keuze maken!

Eigenlijk “jammer” dat de mens zo’n sterk ontwikkelde ratio (hersenstam) heeft. Daardoor denken we namelijk veel te veel na bij elke te maken keus. We zijn veel te goed in staat om elk van de alternatieve oplossingen te plaatsen in een bredere context. We overdenken dan (veel te veel) de bijbehorende consequenties en komen niet tot een besluit.

Het gevolg is een innerlijke onenigheid en dus geen keus kunnen maken. Als je bijvoorbeeld ’s avonds lekker uitgebreid hebt gegeten en met een volle maag gaat slapen, dan zul je de volgende ochtend instinctief niet de behoefte hebben om uit bed te komen. De hersenstam zal geen signalen geven om op te staan. Onze hersenschors gaat vervolgens zeggen dat we eruit moeten omdat we op tijd voor die afspraak moeten zijn… Zie daar de eerste moeilijke keuze van de dag.

Als we een keuze moeten maken, dan moeten we dus zorgen dat de drie onderdelen in onze hersenen het met elkaar eens gaan worden. Hier volgen enkele tips:

  • Visualiseren: Door je einddoel heel duidelijk in te prenten, ga je alle drie de onderdelen positief “besmetten” met wat je graag wilt bereiken. Er is dan een groter, algemener doel waar alle drie op gefocust zijn waardoor ze het sneller met elkaar eens zijn.
  • Schijf je voornemens op: Je maakt zo een schriftelijke bevestiging met jezelf en wanneer je ervoor zorgt dat je deze afspraak op papier regelmatig tegenkomt, committeren alle hersenonderdelen zich er steeds opnieuw aan.
  • Maak afspraken met anderen: Dit geeft een sociale druk die je interne samenwerking aanmoedigt. Je hebt je immers naar een ander toe gecommitteerd. Je kunt bijvoorbeeld je afdelingsdoelstellingen met je teammedewerkers en met je eigen manager op papier vastleggen.
  • Controleer je ademhaling: De manier waarop je hersenen werken en reageren kun je bijna niet beïnvloeden. Het zijn autonoom werkende systemen, net als je hart en je ademhaling. Echter, door bewust rustig en diep adem te halen, breng je deze autonome systemen onder controle en help je de onderdelen in je hersenen om het met elkaar eens te worden. Meditatie is een uitgebreidere variant hiervan. Het brengt je interne onderdelen meer in balans.
  • Bij twijfel: Volg je gevoel! Je ratio is in staat om maximaal 5 tot 9 inputsignalen tegelijk te verwerken. Je gevoel houdt echter onbewust rekening met veel meer informatie, signalen, verbanden en eerdere ervaringen. Je gevoel kan dus altijd een veel betere totaalafweging maken dan je zelf denkt!

Succes met keuzes maken!

Interessant artikel? Lees dan ook:

Met hartelijke groeten,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).