Iedereen heeft wel eens te maken met discussies in het werk. Dat kan gaan over operationele of commerciële keuzes die gemaakt moeten worden, over maatregelen die getroffen moeten worden, of over andere organisatorische vraagstukken.

Uiteraard doe je mee aan deze discussies en geef je ook jouw mening. Zo’n discussie kan heel langdradig worden, bijvoorbeeld als iedereen vooral bezig is om anderen te overtuigen van zijn mening of als er veel onduidelijkheden zijn die een beslissing extra moeilijk maken.

Op zo’n moment is er iemand nodig die concrete voorstellen gaat doen. Een voorstel voor een oplossing of een aanpak forceert namelijk een doorbraak, wat voor iedereen welkom is. En het is interessant om ervoor te zorgen dat jij degene bent die met dit voorstel komt!

voorstellen doen heeft veel voordelen

Zelf concrete voorstellen doen levert namelijk veel op. De belangrijkste voordelen op een rij:

  1. Je helpt de anderen. Je biedt namelijk een oplossing en dus een mogelijkheid om samen uit de discussies te komen. De ander hoeft door jouw voorstel zelf niet meer na te denken over een oplossing.
  2. Je komt zelf “sterker” over. Je neemt zichtbaar de regie, zonder je wil op te leggen en je laat zien dat jij de lead durft te nemen. Je toont senioriteit.
  3. Je hebt invloed op de uiteindelijke oplossing. Natuurlijk mag jouw voorstel best gekleurd zijn met jouw persoonlijke voorkeur. Doordat je echter de meningen van de anderen kent, kun je hier in jouw voorstel bewust rekening mee houden zodat men er eerder mee akkoord zal gaan.
  4. Je bespaart iedereen tijd. Met jouw voorstel breng je de discussie naar een beslispunt. Men hoeft alleen nog Ja of Nee te zeggen. En doordat je het als een voorstel brengt en niet als jouw conclusie, voorkom je dat men het gevoel heeft dat je jouw mening door wil drukken.
  5. De organisatie (jouw team) laat daadkracht zien. Lastige thema’s blijven niet onnodig lang liggen want er worden knopen doorgehakt. Er gebeurt tenminste iets en dingen worden zichtbaar aangepakt door het management. Dat wekt vertrouwen!

Het is dus heel zinvol als je leert om voorstellen te doen. Je kunt hier in het klein mee gaan oefenen bij mini-keuzes die je samen met mensen moet maken. Wanneer je bijvoorbeeld samen gaat lunchen kun je in plaats van te vragen “Waar zullen we gaan eten?” ook zeggen: “Ik stel voor dat we bij XYZ gaan eten. Vind je dat okay?”. Of wanneer er onduidelijkheid is over de samenstelling van een nieuw te vormen werkgroep, kun je zeggen: “Ik stel voor dat ik een opzet maak voor een werkgroep-samenstelling en dat we dan in ons volgend overleg de knoop doorhakken”.

Je kunt daarbij eenvoudige hulpzinnen gebruiken, zoals:

  • Mag ik een voorstel doen…?
  • Ik zou graag willen voorstellen dat we…
  • Het lijkt me verstandig als we…wat vind jij?
  • Laten we eerst A proberen. Als dat niet goed werkt kunnen alsnog onze keus herzien

In het laatste voorbeeld zit nog een tip verweven: Wanneer er veel weerstand is in de groep, kun je jouw voorstel namelijk als experiment brengen. Een experiment heeft namelijk in zich dat het tijdelijk is (het kan dus eventueel nog teruggedraaid worden) en dat het ook mag mislukken (het is immers een experiment). Daardoor zijn mensen eerder genegen om in te stemmen met jouw voorstel.

Mag ik tot slot een voorstel doen? Ik stel voor dat je gaat leren om vaker voorstellen te doen! Daar ga je zeker je voordeel mee doen ;-).

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groeten,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).