Netwerken? Dat is alleen iets voor verkopers en vertegenwoordigers. Ik geef eerlijk toe dat ik dit heel lang dacht. De salescollega’s moeten namelijk nieuwe leads vinden want zij zijn verantwoordelijk voor het binnenhalen van de orders.

Netwerken? Dat is vooral borrels bezoeken, etentjes met klanten en golfen met relaties. Ook hiervan geef ik toe dat ik dit lang zo zag. Inmiddels weet ik beter. Netwerken is veel meer dan dat.

Waarom netwerken zinvol?

Ik zie netwerken als een basisattitude, een permanente levenshouding. Het gaat om oprechte interesse in de ander, een positieve houding naar iedereen, het (ongevraagd) geven en delen, het helpen van de ander zonder dit te zien als een transactie waar meteen iets voor terug verwacht wordt.

Als je op deze manier in het leven staat krijg je daar echt heel veel voor terug! Het begint al dat men jou gaat zien als een prettig persoon, iemand die leuk is en die je kunt vertrouwen. Je creëert een soort gunfactor waardoor mensen ook bereid zijn om jou te helpen op het moment dat je zelf een vraag hebt.

Het toepassen van deze basisattitude in je werk en leven gaat je nog veel meer opleveren. Het doet namelijk iets met je eigenwaarde. Jij bent er voor anderen, je hebt iets te bieden. En jij hebt niets nodig van anderen want jij bent zelf OK. Je voelt je autonoom en je wordt door anderen ook zo gezien. En dat is lekker.

Als je op deze manier naar netwerken kijkt, is het voor iedereen waardevol! Ook als je een intern gerichte functie hebt zonder commerciële verantwoordelijkheden, gaat deze basisattitude jou heel veel opleveren:

  • Je bouwt makkelijker goede relaties met anderen (binnen+buiten het bedrijf)
  • Je verkrijgt sneller informatie doordat je een groot netwerk kunt aanspreken
  • Je vindt makkelijker die ene goede nieuwe man/vrouw voor een vacature
  • Je hebt meer invloed omdat je vaker wordt gevraagd om je input/mening
  • Je verbreedt je kijk op wereld doordat je niet alleen interne contacten hebt
  • Je wordt eerder gevraagd voor nieuwe functies/rollen

Kort gezegd: Je bereikt sneller je zakelijke én persoonlijke doelen!

Ik geef meteen toe dat ik zelf te laat ben begonnen met netwerken. Pas toen ik tien jaar geleden met mijn eigen bedrijf begon, ben ik me deze basisattitude eigen gaan maken en ben ik bewuster gaan netwerken. Ik zou willen dat ik dit al had gedaan toen ik nog operationeel manager was.

Iemand vroeg me eens wat het beste moment is om een boom te planten. Mijn eerste reactie was: “twintig jaar geleden, want dan zou de boom nu op z’n mooist zijn”, maar dat is uiteraard niet meer mogelijk. Wat is dan het op één na beste moment om een boom te planten? Antwoord: Vandaag

Zo is het ook met netwerken: Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen, nu dus 😉

En het mooie is: bewust netwerken hoeft nauwelijks tijd te kosten en is prima te leren. Wil je weten hoe? Mail of bel mij dan. Hieronder alvast enkele eerdere artikelen die jou kunnen helpen bij het bewust netwerken:

Hartelijke groet,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).

WhatsApp