Herken je dat ook? Zo’n medewerker die nooit initiatief toont, die alleen datgene doet wat je hem vraagt en niet meer? En die je elke keer opnieuw moet “aanzwengelen” om zijn werk op te pakken? Geen enkele proactiviteit, geen eigenaarschap.
Terwijl dezelfde medewerker in zijn privéleven juist heel ondernemend is! Hij is bijvoorbeeld voorzitter van de voetbalclub, muzikaal leider van een orkest of organiseert de grootste evenementen in het dorp. Het ontbreekt hem buiten het werk blijkbaar totaal niet aan proactiviteit en eigenaarschap.
Hoe krijg je hem zo ver dat hij ook in z’n werk dit eigenaarschap laat zien? Eigenaarschap betekent initiatief tonen en verantwoordelijkheid nemen. En in dit laatste woordje: “nemen”, zit de crux.
Je wilt namelijk dat hij vanuit intrinsieke wil de verantwoordelijkheid neemt, net zoals hij dat in zijn privéleven doet. En om iets vanuit intrinsieke wil te doen, moeten mensen de mogelijkheid hebben om zelf een keuze te maken.



“Zelf kunnen kiezen” is dus de sleutel om mensen een verantwoordelijkheid te laten nemen en dus eigenaarschap te tonen. Een voorbeeld:
Harold is teamleider op een bouwplaats waar hij samen met een groep bouwvakkers een huis bouwt. Er is een ladder nodig en Harold zegt: “We hebben een ladder nodig. Bij die schuur daar verderop staat er een. Gerrit, ga die ladder eens halen”. Gerrit gaat plichtsgetrouw naar de schuur maar kan de ladder daar niet vinden. Grote kans gaat hij zonder ladder terug naar de groep en waarschijnlijk vraagt hij Harold waar de ladder wel te vinden is…
Stel nu dat Harold zijn verzoek anders had gedaan: “We hebben een ladder nodig. Bij die schuur daar verderop staat er een. Wie wil die gaan halen?” Nu staat Fred op en zegt dat hij de ladder wel gaat halen. Opnieuw blijkt de ladder niet bij de schuur te staan maar nu gaat Fred op zoek om hoe dan ook met een ladder terug te komen! Hij heeft immers zelf gekozen om deze verantwoordelijkheid op zich te nemen.
Verantwoordelijk nemen is 10x effectiever dan verantwoordelijkheid krijgen!
Je kunt de medewerker stimuleren om verantwoordelijkheid te nemen. Dit doe je door hem continu aan te moedigen en uit te dagen om zelf zijn beslissingen te nemen. Je geeft dus geen instructie en ook geen advies. Zelfs goedbedoelde suggesties houd je voor je (ja ja, ik weet het… dat is soms best lastig).
Je laat steeds de medewerker zelf kiezen wat hij gaat doen en welke beslissing hij neemt. Want alleen wanneer iemand volledig zelfstandig een keuze maakt, neemt hij écht verantwoordelijkheid en zal hij eigenaarschap laten zien.
Eigenaarschap is een thema waarvoor ik vaak word ingeschakeld, zowel op individueel- als op teamniveau. Vergroten van eigenaarschap is een veel breder vraagstuk wat vaak nog andere interventies vraagt. Daarom geef ik je graag wat extra inspiratie via een aantal eerdere artikelen over dit onderwerp:
- Het verschil tussen de ideale en de gemiddelde medewerker
- Nooit meer misverstanden over Eigenaarschap
- Passieve complimenten: het minst bekende motivatie instrument
Hartelijke groet,
Eric Bogers
Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).