Mocht je het nog niet weten: naast mijn werk als beroepscoach speel ik contrabas bij Trio Vrij Vrolijk. Als wij optreden is het belangrijk om goed contact te hebben met het publiek. Maar het is net zo belangrijk om de goede noten te spelen. En op het juiste moment!

Deze twee processen zijn moeilijk te combineren. Sommige muzikanten focussen zich volledig op hun instrument. Ze zijn dan zo geconcentreerd bezig dat ze het contact met het publiek kwijtraken.

Aan de andere kant kan het ook misgaan als je te veel focust op het publiek. Muzikanten kunnen dan juist de kluts kwijtraken en de juiste akkoorden en timing compleet vergeten.

Softfocus is een vaardigheid die je hierbij helpt. Simpel gezegd ‘deel’ je je hersenen in tweeën. De ene helft concentreert zich op het contact met het publiek (‘Soft’). Tegelijk is de andere helft bezig met het correct bespelen van het instrument (‘Focus’).

 

Effectiever communiceren met Softfocus

 

Twee parallelle processen in die CPU in je hoofd, zeg maar. En dit is verrassend goed te vergelijken met het voeren van een gesprek. Ook daar is het handig als je tegelijk kunt focussen op de voorkant én op de achterkant.

Aan de voorkant ben je gefocust op de inhoud van je gesprek. Je doet lekker mee met de discussie, geeft je mening en reageert op de argumenten van de ander. Maximale interactie.

Aan de achterkant ben je gefocust op hoe het gesprek loopt: Hebben we het nog over hetzelfde onderwerp? Wordt er bij iemand een gevoelige snaar geraakt? Zijn we te lang bezig met een agendapunt? Moet er misschien worden bijgestuurd om het gesprek weer op de rails te krijgen?

Softfocus laat zien dat je ervaren bent in gesprekken, het toont jouw senioriteit. Het helpt je om niet te verdwalen in de inhoud en op tijd te merken als het gesprek de verkeerde kant op gaat zodat je een slimme interventie kunt doen.

Wil je meer weten over wat voor soort interventies je dan kunt doen, neem dan contact met mij op. Grappig hoe muziek maken je van alles kan leren!😉

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet, Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).