Sommige mensen komen van nature heel krachtig over. Ze hebben iets onverstoorbaars. Ze zijn niet directief en absoluut niet arrogant maar als ze hun mening geven neemt iedereen deze voor waar aan. Ze zijn gewoon een sterke persoonlijkheid.

Deze mensen hebben een krachtige vaardigheid. Een vaardigheid die hen in alle situaties een enorme voorsprong geeft. Het lijkt wel een geheim wapen waarmee ze bij iedereen een zodanig respect afdwingen dat alles wat ze zeggen beschouwd wordt als zeer weloverwogen en vertrouwd.

Gelukkig heeft iedereen dit wapen in zich! Deze vaardigheid is namelijk bij iedereen heel bekend maar wordt helaas niet altijd gebruikt: “Luisteren”.

Waarom is luisteren zo krachtig? Simpel gezegd: mensen hebben de behoefte om “gehoord” te worden. Iedereen wil graag dat zijn mening, visie, klacht of frustratie gehoord wordt én ook erkend wordt! Als je in staat bent om écht te luisteren en écht te laten merken dat hij de ander begrijpt, win je vertrouwen en respect. En als je dat punt bereikt hebt dan kun je bijna niets meer fout doen en wordt jouw mening zeer gewaardeerd.

Maar waarom is goed luisteren voor velen zo lastig? Om dat te kunnen begrijpen helpt het volgende plaatje:

 

Goed luisteren

 

We kunnen allemaal “horen” (met excuus voor de slechthorenden die dit lezen…). We horen de ander praten, pikken er de dingen uit die ons goed van pas komen en wachten op een geschikt moment om de ander te onderbreken om vervolgens onze eigen mening te verkondigen. Maar “horen” is daarmee nog geen “luisteren”!

Het probleem is dat we “luisteren” snel associëren met “instemmen” of “gehoorzamen”. Dat is niet vreemd want zo zijn de meesten van ons ook opgevoed: Als je ouders zeiden dat je moest luisteren, bedoelden ze dat je moest gehoorzamen.

Vaak denken mensen:als ik te veel naar de ander luister, heb ik hem al te veel zijn zin gegeven“. Alsof “luisteren” betekent dat je ook direct “instemt” of “gehoorzaamt”…

De kunst van het goed luisteren is daardoor een beetje in de vergetelheid geraakt. En dat is jammer want het is een zeer krachtige vaardigheid. En het goede nieuws is: je kunt het nog steeds leren!

Oprecht luisteren betekent dat je moeite doet om de ander echt te begrijpen. Jouw eigen mening staat daar vervolgens helemaal los van! Je hebt dus de vrije keuze om na het luisteren zelf te beslissen wat je er mee doet (instemmen is dan één van de opties).

Welke mening je na het goed luisteren ook geeft, de impact ervan is recht evenredig met de mate waarin je eerst naar de ander geluisterd hebt! En dat is precies wat goed luisteren zo’n krachtige vaardigheid maakt!

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).