Sommige mensen zijn heel sterk in discussies. Ze kunnen uitstekend hun mening verkondigen en komen ontzettend overtuigend over. Er is geen speld tussen te krijgen en je ziet geen enkele reden om ze niet te geloven.

Andere mensen voelen zich soms weggedrukt in discussies. De sterke mening van de ander geeft geen enkele ruimte voor een tegengeluid… “Laat ik maar beter mijn mond houden”.

Als je niet goed gewapend bent in dit soort discussies, delf je snel het onderspit. En andersom kan ook: als je zelf te sterk je mening geeft, voelt de ander geen ruimte om zijn mening te geven terwijl je die juist wilt horen om een goede discussie te kunnen hebben.

Je kunt je echter prima wapenen tegen dit soort discussiestoppers. Daarvoor is het nodig om een aantal zaken uit elkaar te halen:

meningen en oordelen

Feit
Hier gaat het om echte feiten, dingen waar geen discussie over mogelijk is of die zelfs wetenschappelijk bewezen zijn. Punt.

Waarheid
Tsja, dat is een mooie, de waarheid… de feiten zijn toch de waarheid? Toch is dat niet helemaal hetzelfde. Iedereen heeft namelijk zijn eigen waarheid. Je kent nooit alle feiten en wanneer jij meer, of andere feiten kent dan de ander, kun je allebei makkelijk een verschillende waarheid hebben.

Iemand die heel sterk zijn verhaal als waarheid vertelt lijkt alle wijsheid in pacht te hebben, terwijl jij een andere waarheid hebt. Voeg simpelweg de missende feiten toe aan de discussie: “Ik snap dat je het zo ziet maar ik heb de indruk dat je een aantal dingen nog niet weet, mag ik die eens toelichten?” (overigens: misschien mis je zelf ook nog belangrijke feiten).

Mening
Nu ga je wat meer “met de voeten van de vloer”. Je mening is immers onderbouwd door feiten maar geeft er ook een persoonlijke betekenis aan. En dat mag! Iedereen heeft het recht op zijn eigen mening. En bij precies dezelfde feiten kunnen twee mensen toch een totaal verschillende mening hebben.

Iemand die zijn mening te sterk verkondigt, kan de ander uitnodigen (helpen) om zijn mening ook te geven: “Joh, maar dit is mijn mening, ik hoor ook graag hoe jij het ziet”. Dat voorkomt dat de ander ongewenst dichtslaat.

En de ander heeft alle recht om zelfstandig zijn eigen mening uit te spreken: “Oké, ik begrijp je. Ik constateer dat wij niet dezelfde mening hebben. Ik vertel graag hoe ik het zie…”.

Oordeel
Dit is de meest destructieve variant. Nu wordt er namelijk een lijn overschreden. Mensen hebben dan een mening, die voor hen telt als een feit (de omgekeerde wereld dus). Voor discussies zijn oordelen funest, ze maken een goede discussie onmogelijk.

Een oordeel is echter makkelijk te pareren. Zodra je merkt dat iemand doorschiet in een oordeel vraag je gewoon naar de feiten: “Maar wat je nu zegt, waar heb je dat precies op gebaseerd? Op basis waarvan trek je deze conclusie?”.

Samengevat:
Voor een vruchtbare discussie moeten feiten, ieders waarheid en ieders mening gewoon bespreekbaar zijn. En het helpt super als je de vaardigheid hebt om dit onderscheid in discussies te herkennen en bespreekbaar te maken.

Iedereen heeft nu eenmaal een eigen stijl om zijn verhaal te brengen. Sommigen geven hun mening als een waarheid, of zelfs als een feit. Hun stijl van praten zit dus wat meer naar de linkerkant van het schema.

De stijl van andere mensen zit wat meer naar rechts van het schema: zelfs feiten vertellen ze alsof het slechts hun mening is. Is niet erg, zolang je daar maar bewust van bent. Mijn advies: Wees gerust eens wat stelliger!

Hoe dan ook: Dit artikel is mijn waarheid, gebaseerd op mijn ervaringen in mijn coachwerk. Misschien zie ik nog feiten over het hoofd, in dat geval nodig ik je uit om deze aan mij door te geven 😉

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).