Soms zeg je iets goedbedoelds wat helemaal verkeerd begrepen wordt. Herken je dat? Je wil gewoon eerlijk en oprecht jouw boodschap overbrengen, maar de ander geeft er een totaal andere (meestal negatieve) betekenis aan.

Ondanks je goede bedoelingen wordt je opmerking negatief geïnterpreteerd. Dat kan door van alles komen: vooringenomenheid bij de ander, jouw non-verbale uitstraling, niet zo’n handige woordkeuze, et cetera.

Er is echter een manier om nooit meer verkeerd begrepen te worden! Waar het namelijk om gaat, is dat de ander weet wat de bedoeling van jouw woorden is. Klinkt heel simpel, toch? En dat is het ook.

Voorzie je boodschap van

de intentie die je erbij hebt

Spreek simpelweg letterlijk uit wat jouw intentie is van je boodschap. Je voorziet jouw boodschap dus van een ‘handleiding’, een soort bijsluiter waarmee de ontvanger exact begrijpt wat je hoopt te bereiken met de woorden die je zegt.

Verkeerd begrepen worden voorkom je door je intentie uit te spreken
Het uitspreken van je intentie kan vooraf, achteraf en zelfs tijdens het vertellen van je boodschap. Ik geef enkele voorbeelden:

Vooraf:

  • ‘Wat ik je nu ga vertellen zeg ik niet om kritiek te leveren maar juist om een verbetering voor te stellen…<boodschap>’
  • ‘Ik besef dat ik nu iets ga zeggen wat al eerder gezegd is, maar dat doe ik omdat ik het belangrijk vind dat hier geen enkel misverstand over bestaat… <boodschap>’
  • ‘Ik wil graag iets zeggen, niet omdat ik het er niet mee eens ben, maar om een belangrijk risico op tafel te brengen… <boodschap>’

Door je intentie vooraf aan te kondigen voorkom je dat de ander jou ziet als (in bovenstaande voorbeelden) een zeurderige criticus, een drammer of iemand die in de weerstand zit.

Achteraf:

Door achteraf je intentie toe te lichten, voorkom je ook dat mensen je verkeerd interpreteren. Vooraf is uiteraard altijd beter maar mocht je het vergeten zijn, geen probleem. Je vertelt je intentie gewoon achteraf alsnog:

  • ‘Begrijp me niet verkeerd: ik waardeer jouw voorstel maar wil hiermee graag een aantal verbeteringen aandragen’
  • ‘Ik besef dat ik nu in herhaling val, maar dat doe ik om zeker te zijn dat het voor iedereen 100% duidelijk is wat dit betekent’
  • ‘Wat ik net zei klinkt misschien nogal direct, maar ik probeer vooral duidelijk te maken dat ik liever andere oplossingen kies’

Tussendoor:

Inderdaad, je kunt je intentie zelfs tussendoor uitspreken. Dat doe je als je aan de ander merkt dat hij jou waarschijnlijk verkeerd begrijpt. Non-verbaal kun je dit vaak goed zien: fronsende wenkbrauwen, een verbaasd gezicht, een boze blik…

Op dat moment onderbreek je jezelf: ‘wacht even, wat ik nu aan het vertellen ben is niet bedoeld om … maar juist om …’. Als het voor de ander duidelijk is wat je intentie is, ga je pas verder met je verhaal.

 

Je pakt je boodschap als het ware netjes in. Je stopt het “in een envelop” zodat de ander precies weet hoe hij jouw inhoudelijke boodschap moet interpreteren. Kan niet meer fout gaan dus.

In de praktijk kan het zijn dat je 2 tot 3 keer zoveel woorden besteedt aan het vertellen van je intentie als aan je inhoudelijke boodschap. Is niet erg, het gaat er immers om dat je niet verkeerd begrepen wordt, nooit meer!

Wat ik in dit artikel verteld heb is overigens niet belerend bedoeld hoor, ik hoop er vooral mee te bereiken dat je in alle gevallen jouw boodschap kan overbrengen, precies zoals je hem bedoeld hebt (😉, voorbeeld van ‘Achteraf’)

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).