Regelmatig coach ik mensen die lekker open en direct zijn. Dat doen ze vanuit hun dieperliggende kernwaarden, zoals ‘eerlijkheid’ of ‘rechtvaardigheid’. Ze kunnen simpelweg niet anders, ze voelen een sterke drive om steeds hun eerlijke mening te geven.

Een mooie eigenschap die echter ook een keerzijde heeft. Mensen die te open zijn, flappen er soms te makkelijk dingen uit. En dat valt niet altijd goed bij anderen.

Een goed voorbeeld is ‘de olifant benoemen’. Je kent het wel, iedereen weet wat er werkelijk speelt of wat eigenlijk het echte probleem is. Iedereen ziet het maar niemand zegt het. In beeldspraak: Iedereen ziet de olifant in de kamer staan maar men doet gewoon alsof hij er niet is.

De olifant benoemen zonder alle klappen te krijgen

De open, directe mensen durven de olifant wel te benoemen. Maar vaak krijgen ze vervolgens de wind van voren. Ze moeten zelf alle klappen opvangen. Niet eerlijk, want zij zeggen simpelweg wat heel veel mensen al vinden, maar niet durven zeggen.

Er is een eenvoudige manier om dit te voorkomen:

Trek het breed:
verleg de discussie naar de hele groep

Je verbreedt de discussie naar de hele groep. Na het benoemen van de olifant staat de spotlight helemaal op jou en dat wil je niet. Dus draai je de spotlight naar alle anderen. Dit doe je eenvoudig door te zeggen:

  • “Maar dat is mijn mening hè, ik ben heel benieuwd hoe de anderen dit zien…”
  • “Ik besef dat ik dit nogal stellig zeg, dus ik ben benieuwd naar de mening van de rest…”

Zorg er vervolgens voor dat je iedereen in de groep langs gaat. Je vraagt rustig van iedereen zijn/haar mening, iedereen komt aan de beurt. En je gaat daarbij geen discussie aan (de olifant benoemen heb je immers al gedaan).

Er kunnen dan twee dingen gebeuren:

  • Of je merkt dat je de enige bent die het probleem ziet, waarna je met een rechte rug kunt zeggen dat je “merkt dat jouw mening niet door iedereen gedeeld wordt en je het onderwerp dus laat voor wat het is” (bedank iedereen wel even voor hun reactie!).
  • Of het blijkt juist dat de meerderheid het met je eens is. Dit zal vaak het geval zijn want je had dit immers prima aangevoeld. Mensen zijn blij dat iemand het heeft aangedurfd om de olifant te benoemen.

De aandacht gaat nu naar de olifant, niet meer naar jou. De groep kan het onderwerp nu op inhoud gaan bespreken zonder dat jij alle klappen hebt moeten opvangen.

‘Breed trekken’ werkt in heel veel situaties. Elke keer dat je denkt dat er iets in een groep speelt of het gesprek niet lekker loopt, kun je dit toepassen. Je benoemt wat jij waarneemt en trekt het meteen breed: “…hoe zien jullie dat?”

Maar goed, deze ‘Breed trekken’ aanpak is slechts mijn mening (en ervaring overigens), ik ben ook benieuwd naar hoe jullie dit zien… 😉

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).