Veel managers die ik spreek willen hun managementstijl veranderen van controleren naar delegeren. Ze beseffen dat het voor de ontwikkeling van de medewerker beter is als ze meer zouden delegeren en loslaten.

Meer delegeren is ook beter voor de leidinggevende zelf! Het bespaart immers tijd en het geeft meer ruimte voor je eigen ontwikkeling. Maar hoe doe je dat precies, die overgang van controleren naar delegeren?

Van het één op het andere moment switchen van controleren naar delegeren is niet verstandig. Als je ineens alles loslaat ben je bang dat het misgaat. En terecht want die kans is heel reëel.

Gelukkig zijn er 5 sterke alternatieve stijlen om van controleren naar delegeren over te gaan. Alternatieven waarbij je steeds meer loslaat, zonder de controle te verliezen.

 

van controleren naar delegeren

 

Bovenin ben je vooral gefocust op het behouden van controle. Sterker nog: als je doorschiet bestaat de kans dat je dwingend overkomt. Onderin laat je alles los en laat je de medewerker aan zijn lot over. Ook niet handig.

Daartussenin zijn 5 alternatieve stijlen om met je medewerker het gesprek te voeren. Zie het als een glijdende schaal waarin je begint met veel controle, langzaam terugschakelend naar een stijl waarbij je steeds meer aan de medewerker overlaat.

    • Instrueren: Duidelijk zeggen wat jij wilt dat de medewerker doet en hoe: “Wat je moet doen …”
    • Adviseren: Je geeft een advies hoe hij dit het beste kan aanpakken: “Wat je zou moeten doen …”
    • Gidsen: Je vertelt hoe jij dit soort dingen meestal aanpakt, als voorbeeld: “Wat ik dan doe …”
    • Suggereren: Je denk t mee en geeft suggesties voor een mogelijke aanpak: “Wat je zou kunnen doen …”
    • Coachen: Je geeft zelf geen suggesties meer maar gaat vooral vragen stellen zodat de medewerker met eigen oplossingen komt: “Wat stel je zelf voor? Wat denk je zelf?”

Per medewerker en per situatie kun je dus je stijl kiezen. En natuurlijk probeer je steeds een stijl te kiezen die meer richting delegeren gaat. Zo bouw je samen met je medewerker steeds meer vertrouwen op.

Door het groeiende vertrouwen verschuif je samen van controleren naar delegeren. Ik zou zeggen: een betere win-win situatie kan ik me niet voorstellen.

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet, Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).