Vertrouwen krijgen of eerst verdienen, that’s the question. Vertrouwen is essentieel voor een goede samenwerking. Tussen teamleden onderling maar ook tussen medewerker en leidinggevende.

In mijn werk kom ik, zwart-wit gesteld, twee soorten mensen tegen:

  1. Mensen die op voorhand de ander vertrouwen geven, totdat de ander dit vertrouwen beschaamt
  2. Mensen die beginnen met de ander te wantrouwen, totdat de ander het vertrouwen verdient

 

Vertrouwen krijgen of eerst verdienen

 

Laat ik meteen kleur bekennen: Ik ben zelf van de 1e categorie en ik geloof oprecht dat dit de prettigste manier is om in (werk)relaties tot een vruchtbare samenwerking te komen. Het is leuker en je komt veel sneller tot mooie resultaten.

Maar moet je de ander dan altijd maar blijven vertrouwen? Dat hoor je mij niet zeggen. De doorgeschoten variant van deze categorie zijn namelijk naïeve mensen die niet in de gaten hebben wanneer ze gebruikt of gepasseerd worden.

Immers, als iemand dingen doet die jouw vertrouwen beschamen dan accepteer je dat uiteraard niet! Je gaat het gesprek aan, speekt hem er stevig op aan en geeft hem wellicht een tweede kans. Vertrouwen krijgen is goed, maar aanspreken is beter 😉.

De 2e categorie mensen maken een goede samenwerking behoorlijk lastig. Ze vinden oprecht dat de ander hun vertrouwen eerst moet verdienen: “Wantrouwen tenzij”. Het wordt nog vervelender als ze dat niet eens hardop uitspreken, dan kom je er nooit achter wat ze werkelijk van jou vinden.

En hoe moet je dat vertrouwen dan verdienen? Welke taken moet je oppakken, welke resultaten moet je laten zien om je tegenover hen te bewijzen? En hoe lang moet je daar mee doorgaan, wanneer is het voldoende?

De criteria om hun vertrouwen te verdienen blijven vaak geheim, je moet er maar naar raden. Sterker nog: meestal vinden ze altijd wel iets dat nog niet aan hun verwachtingen voldoet. Dan kun je het dus nooit goed doen.

De doorgeschoten variant van deze categorie zijn paranoïde mensen. In extreme vorm kan er zelfs sprake zijn van een paranoïde persoonlijkheidsstoornis. Gelukkig zijn er ook lichtere vormen waar zeker iets aan te doen is (mits je de coach vertrouwt in zijn goede bedoeling om jou echt te willen helpen 😉).

Tot welke categorie behoor jij?

Meer weten? Neem gerust contact met mij op.

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet, Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).