Altijd stevig en daadkrachtig zijn… ik geloof oprecht dat iedereen dat kan bereiken. Dat je geen last hebt van twijfels of onzekerheid. Dat je geen overdreven reacties nodig hebt. Altijd en overal super dicht bij jezelf blijven en 100% in je kracht staan.

Het is mogelijk om op deze manier altijd stevig en daadkrachtig te zijn. Ik noem het “Autonoom naar buiten treden”. Eerst een korte uitleg over hoe het komt dat dit van nature niet makkelijk is:

 

Altijd sterk en daadkrachtig zijn - bewust en onbewust aangepast gedrag

 

We hebben allemaal onze eigen authentieke kern: De kernwaarden waarin je gelooft, jouw persoonlijke overtuigingen en in de diepste zin: het “ene echte ding” waarvoor jij op aarde bent en waarvoor je elke dag je bed uit komt… (ook wel zingeving genoemd). 

Rondom onze authentieke kern hebben we bewust aangepast gedrag ontwikkeld. Gedrag dat je hebt aangeleerd om goed te functioneren. Voorbeeld: je vindt je manager eigenlijk een vervelende persoon maar op het afdelingsuitje ben je toch vriendelijk tegen hem. Jouw authentieke kern vindt iets van hem, maar bewust kies je ervoor om je gedrag aan te passen, in het belang van de situatie en het belang van jezelf.

Iedereen heeft ook onbewust aangepast gedrag ontwikkeld. Dit is gedrag dat we onbewust laten zien als reactie op bepaalde gebeurtenissen. Voorbeeld: Een klant stuurt jou een boze email waarin hij jou van iets beschuldigt. Misschien ga je daardoor twijfelen: “ik heb vast iets niet goed gedaan…”. Of misschien ga je in een slachtofferrol: “verdorie, ik doe zo mijn best en niemand die het ziet… en dan krijg ik ook nog eens dit verwijt…”

 

Altijd sterk en daadkrachtig zijn - voorbeelden van onbewust aangepast gedrag

 

Onbewust aangepast gedrag hebben we allemaal, we groeien er (helaas) mee op. Het kan zich naar binnen toe uiten: twijfelen, conflicten vermijden, om problemen heen werken, in een slachtofferrol gaan, etc. In deze voorbeelden heb je vooral een oordeel over jezelf.

Onbewust aangepast gedrag kan zich ook naar buiten uiten: Je gaat in de weerstand of geïrriteerd doen, je gaat (in overdreven mate) de strijd aan, je gaat jezelf extra groot voordoen of overdreven acteren (over-acting) of je gaat allerlei gedrag vertonen om maar gezien te worden, op zoek naar waardering…. In dit geval heb je vaak een oordeel over de ander.

Om altijd stevig en daadkrachtig te zijn heb je dus iets te leren. Of beter gezegd: iets af te leren! Hoe fijn zou het zijn als je al dat onbewuste aangepaste gedrag zou kunnen herkennen en vervolgens los zou kunnen laten.

 

Altijd sterk en daadkrachtig zij - Autonoom naar buiten treden

 

Daarvoor moet je waarschijnlijk terug naar de oorsprong: waar komt dit gedrag vandaan? Wanneer was dit in het verleden wel nodig en hoe hielp het jou toen in positieve zin? Begrijpen waar dit gedrag ontstaan is, is de eerste stap om het in je huidige leven te herkennen.

Vervolgens heb je op elk moment de keuze om dit gedrag nog te laten zien of niet. In de loop van de tijd heb je in feite “de opdracht” om al dit onbewust aangepaste gedrag van je af te schudden: je herkent het als je deze oude neiging hebt, je weet het te pareren en je kunt autonoom kiezen of je het gedrag toe laat of niet.

Als je al deze oude patronen van je hebt afgeschud, kom je bij jouw authentieke kern. En daar is het best wel prettig. Want wat er ook gebeurt en welke onverwachte dingen je ook meemaakt: Je hebt geen last meer van onbewust aangepast gedrag en staat altijd super dicht bij jezelf. Anders gezegd: je bent gewoon 100% tevreden met jezelf en elke situatie benader je vanuit het vertrekpunt “Ik ben OK”.

Ik geloof oprecht dat het voor iedereen goed zou zijn om deze leerroute te bewandelen. Weg met die “patroontjes” en altijd en overal vanuit je authentieke kern reageren. Daar zit jouw kracht en wanneer je steeds vanuit die kern reageert, gaat jouw omgeving jou ervaren als altijd stevig en daadkrachting.

Maar er is meer te leren. Want als je altijd zo dicht bij jezelf staat en vanuit je authentieke kern reageert, kan het ook eenzaam worden. Doordat allerlei gebeurtenissen jou niet meer doen wankelen, relativeer je heel veel dingen. En als je niet oppast relativeer je alles zelfs tot “nul” en kan het wel eens heel erg saai worden…

Gelukkig kun je nu beginnen met het uitbouwen van je bewust aangepast gedrag! Nu je weet waar je staat en wat je van dingen vindt (vanuit jouw authentieke kern), kun je leren om vaker bewust/effectief te reageren op situaties. Bijvoorbeeld:

  • Jouw medewerker heeft een grap uitgehaald die eigenlijk niet kan. Vanuit jouw authentieke kern vind je het eigenlijk een goede grap en zou je zelf dezelfde grap hebben kunnen uithalen. Toch kies je er bewust voor om “functioneel boos” te worden en je medewerker er op aan te spreken.
  • Iemand komt met een probleem bij jou waarvoor jij perfect weet hoe dit is op te lossen. Vanuit jouw authentieke kern zou je dit probleem het liefst meteen van hem over willen nemen en op gaan lossen. Omdat je echter als leidinggevende de taak hebt om je medewerker te coachen en te ontwikkelen, kies je er bewust voor om niet de oplossing te geven maar hem slimme vragen te stellen om hem zelf met de oplossing te laten komen.

Ik gun oprecht iedereen om deze persoonlijke ontwikkeling aan te gaan: loslaten van onbewuste, onnodige patroontjes uit het verleden en vanuit je authentieke kern altijd stevig en daadkrachtig zijn. In elke situatie!

Wil je eens vrijblijvend van gedachten wisselen over hoe jij zichtbaarder stevig en daadkrachtig kunt zijn? Stuur me dan een korte email en dan neem ik contact met je op.

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet, Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).