“Ik verwacht van jou dat je…”. Sommige mensen vinden het lastig om op zo’n stellige, concrete manier te zeggen wat ze van iemand verwachten. Ze willen niet dominant overkomen, de ander liever niet voor het hoofd stoten.

Het gevolg is een enorm grote kans op teleurstelling. Geloof me, iedereen doet zijn werk met de beste intenties maar als mensen geen duidelijkheid krijgen gaan ze een eigen interpretatie geven aan wat er van ze verwacht wordt. De kans dat ze “mis schieten” en jou teleurstellen is dus megagroot.

Het is zelfs best gemeen om niet duidelijk te zijn in je verwachtingen! Je hoopt stiekem dat de ander wel begrijpt wat je bedoelt. En als het resultaat niet strookt met jouw verwachting, hoe moeilijk is het dan om geen oordeel over de ander te hebben…

Als leidinggevende is het extra belangrijk om je verwachtingen duidelijk te maken. Jij bent immers de leider, de coach die het team naar de juiste resultaten leidt. Jij heb het totaaloverzicht van de individuele taak die elk teamlid heeft om de teamdoelen te bereiken.

 

Ik verwacht van jou

 

Vergelijk het met een voetbalteam. Als niemand weet wat zijn rol is en wat er van hem verwacht wordt tijdens de wedstrijd, zal dit leiden tot chaos en waarschijnlijk verlies van de wedstrijd.

Toch zijn veel leidinggevenden te voorzichtig om “Ik verwacht” uit te spreken. Ze vinden het te streng of dwingend klinken. Ze vergeten echter het grote voordeel van het uitspreken van deze woorden.  “Ik verwacht van jou…” geeft duidelijkheid!

De kracht van “Ik verwacht…”

  • Het geeft duidelijkheid over jouw verwachtingen, klip en klaar, punt.
  • Het helpt de ander om zijn acties en gedrag daarop af te stemmen
  • Het versterkt de samenwerking door begrip voor elkaars behoeften
  • Het verbetert de werksfeer door een meer open communicatie

De woorden “Ik verwacht…” hebben echter ook een emotionele impact:

  • Het laat zien dat jij betrokken bent met de situatie en dat je verantwoordelijkheid neemt
  • Het werkt positief op de motivatie en stimuleert de ander om zich te ontwikkelen
  • Het zorgt voor meer respect en vertrouwen van je teamleden omdat je zo duidelijk bent

Kortom: Ik verwacht van jou dat je vanaf vandaag vaker de woorden “Ik verwacht…” gaat gebruiken.

Interessant artikel? Lees dan ook:

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).