Elke strategisch adviseur en elke serieuze manager beaamt het: Je moet heldere doelen stellen om je organisatie succesvol te maken. Missie, Visie, strategie… het moet leiden tot concrete doelen voor jou en je team.

Waarom toch altijd doelen stellen, ik kan toch ook best zonder? Zo dacht ik vroeger vaak. Gewoon lekker bezig zijn met wat er van je verwacht wordt. Tevreden zijn met hoe het is en met wat je hebt. Niet te moeilijk doen.

Doelen stellen en wat Henry Ford hierover zegt

Er gebeurt echter iets vervelends als je geen doelen stelt. Henry Ford (ja, die van de T-Ford) had hier een alleszeggende uitspraak over:

“Obstacles are those frightful things you see when you take your eyes off your goal”

Als je geen doelen hebt, heb je geen focus. En als je geen focus hebt, ben je veel te veel afgeleid en ga je allerlei knelpunten en obstakels zien. Problemen die er misschien wel zijn, maar waar je onnodig mee bezig bent.

Als je duidelijke doelen hebt, ben je alleen maar bezig met mogelijkheden. Je gaat je aandacht en tijd vanzelf besteden aan dingen die helpen om je doelen te bereiken. Je hebt simpelweg geen tijd om bezig te zijn met allerlei randzaken of mogelijke obstakels.

Sterker nog: hoe scherper je voor ogen hebt wat je wilt bereiken, hoe groter de kans dat je dit daadwerkelijk gaat bereiken! Je brein is namelijk alleen nog maar bezig met het bereiken van je doel. Lekker toch?

Eventuele tegenslagen ga je zien als leermomenten. Je blijft er niet in hangen maar bent meteen weer bezig met hoe je jouw doel dan wél kunt bereiken. Je komt in een “Can do” mindset. En die is sterker naar mate je jouw doelen scherper hebt.

Visualiseren van wat je wilt bereiken helpt daar goed bij. Door in je hoofd al te zien hoe het is als je je doel hebt bereikt, ga je er ook echt in geloven. En dat is de basis om het te gaan laten slagen.

Het positieve effect van doelen stellen zie je ook in de sport. Topsporters die zich van iedereen afsluiten en hun topprestatie in hun hoofd steeds opnieuw inbeelden. Ze hebben het behalen van hun gouden medaille al meerdere keren gevisualiseerd. Voor hen is het al een vanzelfsprekendheid, dus lukt het ze.

Wil je overigens meer positief inspirerende quotes van Henry Ford? Kijk dan eens hier.

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).

WhatsApp