In een meeting die jij voorzit doet iemand ineens een boute uitspraak, compleet onverwacht. Hij neemt een stellig standpunt in, maar dan super lomp. Hij adresseert een probleem dat je juist niet in deze meeting wilt bespreken. Hij kaart een kwestie aan waar voorlopig toch nog geen oplossing voor is of hij uit gewoon even lekker zijn frustraties.

Hoe dan ook, hij kaapt jouw meeting (‘hij’ kan overigens ook een ‘zij’ zijn). En daar zit je nou net niet op te wachten. Ook al heeft hij misschien een punt, deze wending in het gesprek komt je heel slecht uit. Hij kaapt jouw meeting, de vergadering wordt lamgeslagen.

Hoe pareer je zo’n situatie op een slimme manier? Wat je in elk geval niet moet doen is publiekelijk met hem de strijd aangaan, ook al kan dat je eerste neiging zijn: “Potverdorie, wie denkt ie wel dat ie is… ik zal hem eens even op z’n plek zetten”

 

Boute uitspraak in een meeting

 

Er zijn twee slimme manieren om zo’n boute uitspraak professioneel te pareren:

 

1. Isoleren:

“Dank je voor je inbreng, goed punt. Daar wil ik graag later apart met jou over van gedachten wisselen”

Je bedankt hem voor zijn input zodat hij zich gehoord voelt. Tegelijk “begeleid” je zijn onderwerp heel netjes weg van deze vergadering zodat je verder kunt gaan met de punten die wilt bespreken. Zo wordt zijn boute uitspraak soepeltjes geïsoleerd.

 

2. Breed trekken:

“Nou, dat is een duidelijk statement wat je daar maakt. Ik ben benieuwd hoe de anderen dit zien…”

Vervolgens ga je langs alle andere aanwezigen en vraagt hen naar hun mening hierover. Zorg dat je echt iedereen aan het woord laat, niet alleen de meest uitgesproken mensen: “Laten we een rondje doen…

Dit ‘Breed trekken’ werkt vooral goed als je verwacht dat de meeste aanwezigen het niet met deze persoon eens zullen zijn. Zijn boute uitspraak wordt dan meteen geneutraliseerd door het team i.p.v. dat jij dat moet doen.

Maar wat als dan blijkt dat de anderen het juist wel met hem eens zijn? Tsja, dat kan natuurlijk ook gebeuren. En daar kun je alleen maar blij mee zijn want dit betekent dat het een serieus probleem is wat bij veel meer mensen leeft.

In dat geval heb je de keuze om het meteen te gaan bespreken in deze meeting of om het op de agenda voor de volgende keer te zetten. Het is in elk geval duidelijk dat dit onderwerp aandacht behoeft.

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet, Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).