Ik had eens een coachklant die volgens zijn manager onvoldoende output leverde. Zijn manager vond dat hij veel te lang bezig was met het uitzoeken van allerlei details waardoor projecten te lang bleven liggen er te weinig uit zijn handen kwam.

De medewerker was echter heel zorgvuldig. Hij zocht alles eerst heel goed uit voordat hij een volgende stap zette. Zijn manager vond dat allemaal verloren tijd en wilde graag dat zijn medewerker net als hem ging werken.

“Gebruik gewoon je gezond boerenverstand, net zoals ik dat doe”, zei hij tegen zijn medewerker. “Ga onbevangen met mensen in gesprek, stel ze slimme vragen en dan voel je vanzelf wat er moet gebeuren”.

Deze aanpak is de intuïtieve diagnose: Er ligt een taak of probleem, je duikt er onvoorbereid in en gaat de situatie bekijken. Je stelt net zolang vragen aan betrokkenen totdat jouw onderbuikgevoel je vertelt wat er aan de hand is en wat daarvoor een goede oplossing is. Weliswaar lekker kort door de bocht, maar wel super snel.

De oorsprong van de intuïtieve diagnose ligt bij ons instinct, ook wel het reptielenbrein genoemd. Vroeger hadden we dit nodig om te overleven, om snel te reageren in geval van gevaar. Niet te lang nadenken maar meteen je “Gezond Boerenverstand” gebruiken en je “Gut feeling” volgen. 

 

Intuïtieve of rationele diagnose

 

De andere aanpak is de rationele diagnose: Je gaat het probleem eerst zorgvuldig analyseren. Je doet metingen en maakt Exceloverzichten met verschillende doorsnedes om tot de onderliggende oorzaak te komen. Daarna doe je voorstellen voor mogelijke oplossingen die je vervolgens weer met elkaar vergelijkt. Erg zorgvuldig, maar het kan heeeel lang duren.

De oorsprong van de rationele diagnose ligt bij de periode dat we als mens nauwelijks nog gevaar kenden. Er was een bepaalde mate van veiligheid waardoor we problemen rustiger konden bekijken en we tot betere oplossingen konden komen.

Intuïtieve of rationele diagnose, wat is het beste? Heel simpel: Het werkt het beste als je ze combineert:

  • Een intuïtieve diagnose geeft een eerste oplossingsrichting die je vervolgens prima kunt gaan toetsen aan de hand van rationele feiten en metingen.
  • Een rationele diagnose geeft extra informatie waarmee je jouw gezond boerenverstand voedt zodat jouw intuïtie een nog beter afgewogen oplossing kan bedenken.

Je kunt zelf de intuïtieve en de rationele diagnose combineren door ze omstebeurt aan het woord te laten. Dat kan echter lastig zijn als je van nature een sterke voorkeur voor één van de twee diagnosestijlen hebt.

In dat geval kun je ook een ander persoon zoeken die juist de andere diagnosestijl heeft, zodat je elkaar kunt voeden en challengen. Dit hebben de manager en zijn medewerker uit het voorbeeld uiteindelijk gedaan waardoor ze nu én zorgvuldig, én snel met goede oplossingen komen.

Maar wat als jouw intuïtie en jouw ratio het met elkaar oneens zijn? Daar heb ik een duidelijk advies voor, gebaseerd op de volgende feiten:

Uit onderzoek blijkt dat je met je ratio (je verstand) in staat bent om ongeveer 7 verschillende informatiebronnen tegelijk mee te nemen om tot een besluit te komen.

Daarentegen is je intuïtie (je gevoel) in staat om oneindig veel informatiebronnen mee te nemen bij het komen tot een besluit. Dit gebeurt echter op een ondoorzichtige, onverklaarbare manier. Op één of andere manier ontstaat er een onderbuikgevoel dat jou zegt wat je moet doen.

En dit onderbuikgevoel heeft dus per definitie meer informatie meegenomen in zijn afweging dan jouw verstand.

Dus als intuïtie en ratio het niet met elkaar eens zijn, volg dan maar je intuïtie. Die weet het altijd beter. Dit zie je ook terug bij succesvolle ondernemers die vooral luisteren naar hun onderbuikgevoel en steeds intuïtief de juiste beslissingen nemen.

Zegt jouw intuïtie dat je iets aan je team, je medewerker of jezelf zou moeten versterken? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Dan gaan we samen eens een rationele diagnose doen 😉.

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet, Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).