Er zijn van die situaties dat je iemand een (vervelende) boodschap wilt geven. Je moet een medewerker negatieve feedback geven. Je bent genoodzaakt om de klant aan te spreken op zijn eigen verantwoordelijkheden. Of je wilt je manager duidelijk maken dat hij bepaalde zaken niet goed aanpakt. Je zou gewoon het liefst willen zeggen wat je wilt.

“Kan ik het wel maken om dit zomaar tegen hem te zeggen?” Het is logisch dat je soms twijfelt of je jezelf gaat uitspreken. “Wie ben ik om daar iets van te vinden?” “Wat als hij dadelijk mij er op aanvalt?” “Dadelijk vindt hij mij niet meer aardig…”

We zijn kampioen in het vinden van redenen om maar liever je mond te houden. En dat is jammer want waarschijnlijk heb je wel een terecht punt. En meestal is het zakelijk zelfs belangrijk dat jouw boodschap vertelt wordt en bij de ander echt binnenkomt.

Het is gelukkig heel eenvoudig om jezelf een mandaat te geven om alles te kunnen zeggen wat je wilt. In elke situatie en tegen iedereen! Het enige wat je moet doen is deze twee checks:

 

Zeggen wat je wilt

 

1. Positieve intentie?

Heeft mijn boodschap een positieve intentie? Beoog ik hiermee iets te bereiken in ons beider belang? Draagt het bij aan onze gezamenlijke (zakelijke) doelen?

2. Met respect gebracht?

Vertel ik het op een manier zoals ik zelf ook benaderd wil worden? Behandel ik de ander zoals ik door hem behandeld zou willen worden?

Kun je beide checks met Ja beantwoorden, dan heb je je mandaat om alles te zeggen wat je wilt. Je hebt nu groen licht om je boodschap te brengen, je punt te maken of de ander aan te spreken.

Let wel: Je moet natuurlijk wel 100% eerlijk naar jezelf zijn als je deze twee checks doet! Ik laat voorbeelden achterwege, die kun je vast zelf een aantal bedenken.

Geloof me, als je deze twee checks hebt gedaan kun je gewoon zeggen wat je wilt, in elke situatie. Als de ander daar dan toch problemen mee heeft, zegt dat meer over de ander dan over jou 😉.

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet, Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).