Persoonlijkheidstests, ze hebben voordelen maar ook nadelen. Klanten vragen wel eens of ik met persoonlijkheidstests werk en mijn eerlijke antwoord is dan steevast dat ik er een haat-liefdeverhouding mee heb.

Bij elke test die ik doe denk ik: Oké, herkenbaar… En nu? Insights Discovery, DISC, Management Drives, MBTI, LIFO, Belbin, Roos van Leary, Enneagram… De uitkomsten zijn verhelderend maar steeds komt bij mij de vraag: Wat moet of wil ik er nu mee?

Toch hebben persoonlijkheidstests wel degelijk nut. Ik noem de twee belangrijkste voordelen:

1. Persoonlijkheidstests creëren bewustwording.

Wat mij betreft is dit het belangrijkste nut. Het geeft inzicht in hoe je zelf bent ten opzichte van anderen. Je krijgt een scherper beeld van jouw sterktes die je vervolgens bewuster kunt inzetten. En het geeft inzicht in mogelijke competenties voor verdere ontwikkeling (met de nadruk op ‘mogelijke’).

2. Persoonlijkheidstests geven inzicht in de interactie binnen teams. Er ontstaat een breder beeld van het totaalspectrum van hoe verschillend mensen kunnen zijn en hoe jij anders bent dan jouw collega’s. Wanneer je elkaars testresultaten deelt ga je elkaar beter begrijpen en respecteren en verbetert de onderlinge communicatie.

Maar: Een model is slechts een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid. Dit leerde ik al tijdens mijn studie Elektrotechniek. We kunnen de werkelijkheid nooit helemaal doorgronden, we kunnen slechts in de buurt komen en daarvoor gebruiken we modellen.

Persoonlijkheidstests zijn altijd gebaseerd op een model dus kennen ze per definitie beperkingen! En dit resulteert in twee belangrijke nadelen:

1. Persoonlijkheidstests kunnen mensen onterecht labelen. Je bent ineens een ‘blauw’ persoon of een ‘type 3’. Iemand kan zich daardoor gaan rechtvaardigen in zijn gedrag: “Tsja, ik ben nu eenmaal een rooie”. Of je wordt door collega’s gelabeld als die eeuwige introvert. Vergeet niet dat mensen zich ook van een andere kant kunnen laten zien en dat ze zich ook kunnen ontwikkelen in de loop van de tijd.

2. Persoonlijkheidstests ontnemen eigenaarschap over je eigen ontwikkeling! Dit vind ik het allergrootste nadeel: Alsof een test bepaalt wat jouw ontwikkelpunten zijn om beter te gaan functioneren! Het gevaar is dat je vergeet om zelf na te denken wat voor jou de dingen zijn die je zelf wilt verbeteren!

Dit laatste maak ik regelmatig mee. Iemand heeft een persoonlijkheidstest of ontwikkelassessment gedaan waaruit is gebleken dat hij zich zou moeten verbeteren op eigenschap B, E en H (zie onderstaande vereenvoudigde weergave van een persoonlijkheidstest). 

 

Persoonlijkheidstests voordelen en nadelen

 

Mijn standaard reactie bij de intake is dan: “Vergeet even de uitkomsten van die test, laten we kijken wat je zelf als jouw belangrijkste ontwikkelpunten ziet”.

Sommige ontwikkelsuggesties uit de test hebben je ogen geopend. Je kunt er nu voor kiezen om een onderdeel daarvan aan te gaan pakken (bijv. H).

Soms wil je juist werken aan punten die helemaal niet als ontwikkeladvies uit de test komen. Je vindt namelijk zelf dat je dit wilt verbeteren. Bijvoorbeeld omdat je er te vaak tegenaan loopt of simpelweg omdat je het gewoon wilt (bijv. C).

Conclusie: de ontwikkelpunten die jou écht verder gaan helpen komen niet uit een test. Die bepaal je zelf! En ja, een persoonlijkheidstest kan zeker helpen om de bredere context te zien en om voeding en suggesties te geven aan je eigen keuzes.

Ik geloof oprecht dat je jezelf pas echt ontwikkelt als je dit doet vanuit intrinsieke wil! Niet vanuit de wil van DISC of MBTI 😉

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet, Eric Bogers

 

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).