Effectief overtuigen, hoe doe je dat? De klanten die ik begeleid hebben regelmatig als ontwikkeldoel om beter te worden in het effectief overtuigen van mensen.

Er zijn heel veel technieken om je overtuigingskracht te vergroten. Slimme vraagtechnieken, inspelen op belangen, doelbewust lobbyen, afstemmen op de golflengte van de ander, kop-romp-staart aanpak, non-verbale beïnvloeding, doordacht gebruik van je stem etcetera.

Stap 1 bij effectief overtuigen, de belangrijkste stap, wordt echter vaak vergeten:

 

Zorg dat je zelf 100% overtuigd bent!

 

Effectief overtuigen

 

Als je zelf niet volledig overtuigd bent is het immers heel lastig om iemand anders te overtuigen. Zorg er dus voor dat je in al je vezels overtuigd bent van jouw oplossing of idee. Want dan komt het ‘uit je tenen’. Dan spettert de zelfverzekerdheid van je af.

Maar hoe zorg je ervoor dat je zelf 100% overtuigd bent? Met een beetje huiswerk kun je jezelf prima overtuigen van je eigen verhaal. Ga eens rustig zitten om de volgende kritische vragen te beantwoorden:

 1. Waarom wil ik dit zo?
 2. Waarom vind ik dit?
 3. Hoe belangrijk is het voor mij?
 4. Wat voel ik erbij? (jouw gevoel tonen brengt mensen in beweging)
 5. Welke argumenten heb ik vóór mijn mening?
 6. Welke argumenten zijn er tegen mijn mening?
 7. Wat zijn de voordelen van mijn mening?
 8. Wat zijn de nadelen?
 9. Welke voorbeelden kan ik geven om mijn mening te ondersteunen?
 10. Welke (discutabele) aannames maak ik bij mijn onderbouwing?
 11. Hoe kan ik deze aannames onderbouwen?
 12. Zijn er andere conclusies mogelijk met mijn argumenten?

Door deze vragen zorgvuldig te beantwoorden wordt je zelf echt overtuigd. Je gelooft er helemaal in. Je weet kunt tegenargumenten helder te weerleggen. Je voorkomt dat mensen je onderuithalen op aannames omdat je die vooraf hebt onderbouwd.

Zelf 100% overtuigd zijn is echt de beste manier om anderen effectief te overtuigen. Daar ben ik heilig van overtuigd 😉

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet, Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).