Ik krijg regelmatig de vraag om een training te geven. De opdrachtgever wil graag dat zijn mensen competenties leren zoals klantgerichtheid, eigenaarschap, ondernemerschap, communiceren, onderhandelen, overtuigen, conflicthantering, etc. etc.

Op zich niets mis mee en ik denk uiteraard graag mee over een maatwerktraining. En in de meeste gevallen kan ik hier een goede aanpak bieden die optimaal aansluit bij de doelgroep (want dat is echt essentieel voor een goed leerrendement).

Steeds vaker merk ik dat organisaties iets heel belangrijks vergeten! Elke organisatie heeft namelijk een verborgen schat waar men te snel overheen stapt. Het is een schat aan kennis, ervaring, business expertise, tools, tips & trics DIE AL IN DE ORGANISATIE AANWEZIG IS!

De verborgen schat in elke organisatie

Hoe vaak gebeurt het niet dat een kostbare en meestal ook nog tijdrovende training wordt gegeven met nieuwe, net iets andere theorieën en modellen dan sommigen al kennen. Terwijl iedere deelnemer in het verleden al dingen heeft aangeleerd waarmee hij in de betreffende competentie op zijn eigen manier al gewoon lekker effectief is.

Het probleem is dat deze kennis en ervaring niet zichtbaar is. Neem een groep professionals die soortgelijk werk doen. Versnipperd over deze groep is al veel kennis en ervaring aanwezig. Sterker nog: als je al deze kennis en ervaring bij elkaar zou kunnen voegen in één persoon, dan zou het de ideale medewerker zijn.

Door deze kennis te ontsluiten ontstaat er een enorm leereffect voor de hele groep. Ik merk keer op keer dat op deze manier de mooiste tips en inzichten uitgewisseld worden.

Adviezen van directe collega’s die in dezelfde context werkzaam zijn! Deze adviezen zijn per definitie beter dan goedbedoelde theorieën en modellen die ik als coach/trainer aanreik. Ze passen nu eenmaal beter in de dagelijkse praktijk van de deelnemers.

In het traject Professioneel Excelleren dat ik regelmatig geef, wordt bewust gestuurd op het ontsluiten van deze verborgen schat! In zo’n traject werken we eerst aan voldoende veiligheid in de groep om deze kruisbestuiving mogelijk te maken, dat is essentieel.

En dan gebeuren er supermooie dingen. Ongelofelijk om elke keer weer te constateren hoeveel effectieve inzichten en tips in de organisatie verstopt zitten en hoe snel deze door collega’s in praktijk gebracht kunnen worden. Mits ze maar gedeeld worden.

Wil je weten hoe je in jouw organisatie de verborgen schat ontsluit? Neem dan contact met me op om hierover van gedachten te wisselen.

Interessant artikel? Lees dan ook:

Hartelijke groet,

Eric Bogers

Dit is een eerdere nieuwsmail van Eric Bogers. Wil je elke maand nieuwe tips en inzichten voor leidinggevenden en professionals, meld je dan aan (geen spam, afmelden op elk moment mogelijk).